dijous, 24 de novembre del 2011

Eurobons

No em crec que l'emissió d'Eurobons sigui la (única) solució al problema de l'especulació sobre el deute sobirà dels països perifèrics (i no tant perifèrics), però sense dubte ajudaria a redreçar la situació.

Si els americans o els japonesos tiren dels seus respectius bancs centrals i emeten paper moneda cada vegada que la cosa es posa negra, i al capdevall no passa res, per què caram els Europeus no podem devaluar la nostra divisa?

El problema principal és que una Unió Monetària sense una Unió Econòmica i sobre tot, sobre tot una Unió Política, és com un oxímoron. L'altre dia en Paul Krugman publicava un interessant article a l'Ara del que destaca una frase: "Vostès s'imaginen com funcionaria una empresa dirigida simultàniament per 27 directors generals? Jo tampoc". I és que mentre en Barroso sigui un titella, en Cameron s'ho miri de lluny, com aquell que va a la festa acompanyant un convidat però no coneix ningú, la Merkel i en Sarkozy jugin a veure qui la té més llarga i els perifèrics es passin el dia fent trampa i plorant perquè Europa els salvi (patètica la intervenció del sr. Rodríguez Zapatero de dilluns d'aquesta setmana "renyant" Europa) no arribarem enlloc.

Si aquest matí el senyor Barroso parlava de diverses opcions per emetre d'Eurobons, la senyora Merkel li responia a la tarda que això era un despropòsit i li esmenava públicament la plana (patètic, lamentable, grotesc). Mentre no ens creiem de debò la idea d'Europa estem jugant amb foc (i sembla que els nostres polítics no en són pas conscients). Per què tenim un Banc Central Europeu? Per què aquesta obsessió malaltissa amb el control de la inflació quan tot està a punt d'anar-se'n a rodar? Si Europa cau en globalment en una recessió profunda a qui li preocuparà la inflació?

Hi ha coses que em costa d'entendre, però el temps per al errors s'està acabant. Potser l'Euro ha estat al capdevall una entelèquia. Sense una Unió Política que acompanyi una veritable Unió Econòmica, la Europa que coneixem avui dia (al menys la dels països membres del SME), té els dies comptats.

2 comentaris:

  1. fully agree, amic jaume, "aquests romans estan bojos". Bojos? O potser bandits? Tots mirant d'emportar-se molt més que no aporten.

    ResponElimina
  2. Veig que estàs a tope amb el blog. Felicitats!

    ResponElimina