Donald Trump ho ha tornat a fer.
En una de les zones més interconnectades del Planeta Terra, el NAFTA (acrònim que respon a North American Free Trade Association) que es va acordar entre Canadà, els Estats Units i Mèxic, el 1992 i es va implantar el 1994 acaba de pasar a millor vida.
El Juliol del 2020 aquest acord va ser remplaçat per un de molt semblant, l'USMCA (United States, México and Canada Agreement), que a la pràctica era el mateix ja que l'essència d'aquest acord era que no hi havia cap mena d'aranzel d'importació o exportació per a la majoria de productes que es comencialitzaven entre els tres països.
Aleshores, quan es va signar, també governava un republicà a la Casa Blanca (George W. Busch), però eren anys en el que els polítics eren encara polítics dels de la vella escola, i la paraula donada i l'interès general tenien un sentit que avui malauradament han perdut.
El senyor Donald Trump acostuma té tres atributs que domina amb molta perícia i mestratge, i amb l'edat, i la radicalització, aquests van a més:
- Menteix descaradament i sistemàticament i sense el més mínim rubor
- Barreja amb molta facílitat peres i naps, causes i conseqüències
- No té ni la més remota idea del que són economies interconnectades.
La interposició d'aranzels del 25% sobre la majoria dels productes que s'exporten des del Canadà i Mèxic als Estats Units tindrà efectes col·losals per a les tres economies. Naturalment efectes negatius, i probablement no a curt termini. El divendres passat, quan hi va haver l'anunci que la setmana següent entrarien en vigor els aranzels, les borses americanes ja van fer una baixada significativa. És probable que l'efecte sigui dominó i demà dilluns, això contanimi els mercats de valors de la resta del món (Trump també ha confirmat l'aranzel del 10% sobre els productes importats de la Xina).
Però això no serà tot l'efecte. No cal ser un Nobel d'economia per entendre que, si bé, US Customs and Border Protection recaptarà una ingent quantitat addicional de diners, l'efecte final de més aranzels serà un increment de preus d'importació i aquests acabaran repercutint en la inflació als Estats Units, i òbviament al Canadà i a Mêxic ja que aquests dos països han anunciat mesures de reciprocitat.
Si un dels factors més signficatius que van contribuir a la victòria de Donald Trump a les darreres presidencials van ser les queixes de la classe mitja sobre l'increment de preus i la pèrdua de poder adquisitiu aquests darrers quatre anys, que es preparin si aquesta guerra que acaba de començar el president dels Estats Units va de debò i es perpetua en el temps.
Això és el que passa quan empresaris sense escrúpuls ni coneixements d'economia són escollits per a gestionar afers molt complexes que mai, mai, tenen solucions senzilles.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada