dilluns, 8 d’agost del 2022

Kansas com a esperança

A Kansas, un estat dels Estats Units que amb una població de 3 milions d'habitants, històricament han governat els conservadors (des de 1861 hi ha hagut 45 governadors, dels quals 32 republicans), i és un estat on a les darreres eleccions presidencials va guanyar Donald Trump de forma molt clara, s'ha celebrat aquesta setmana passada un referendum sobre l'avortament, el primer però segurament no l'únic que tindrà lloc als estats de la Unió.

El resultat ha estat tan aclaparador que els Republicans n'han pres nota. Es tracta d'una gran victòria del manteniment del dret a l'avortament, en un estat molt conservador, i que no deixa indiferent cap polític. Un 59% dels votants han optat pel manteniment del status quo, és a dir, mantenir l'avortament legal.

Kansas ha votat per esmenar -li la plana al Tribunal Suprem dels Estats Units, que en els darrers anys, com a conseqüència de nomenaments partidistes per part de Donald Trump (mai no s'acabarà de saber el mal que un boig perillós com Donald Trump ha fet al món en general i als Estats Units en particular), ha passat de ser una institució respectada pel conjunt de la ciutadania a un orgue parcial fortament polititzat i esbiaixat cap a la dreta. La prova la tenim en els centenars de manifestacions que hi ha hagut davant dels tribunals superiors de justícia de tots els Estats de la Unió des que es va conèixer la sentència definitiva que anulava Roe versus Wade.


La sort és que la democràcia als Estats Units és una institució molt consolidada i sagrada i els estats, afortunadament, tenen una gran capacitat per a legislar (pràcticament il·limitada excepte en matèria d'exèrcit, política exterior i moneda).

Avui el New York Times extrapolava els resultats de Kansas si hi haguessin referendums a tota la Unió. 


El resultat previsible seria que 4 de cada 5 estats, és a dir, un 80%, votarien a favor del manteniment del dret a l'avortament. Segurament no caldrà. Els estats on l'avortament és i continuarà essent legal, faran el que calgui per a facilitar que persones dels estats veïns on l'avortament hagi estat declarat il·legal, tinguin facilitat per a accedir a aquest dret.

El sentiment és tan visible que avui mateix, polítics republicans dels més radicals, partidaris de la prohibició total de l'avortament fa un parell de setmanes (fins i tot en casos de violació, malformacions o risc per la vida de la mare) han començat a matitzar la seva opinió recalcant que en particular en aquests tres casos, no es qüestionen la legalitat de l'avortament. Alguna cosa haurem guanyat doncs amb aquest referendum.

Li comentava a un amic fa uns dies que en democràcia no totes les causes poden ser sotmeses a referendum (va ser un error, per exemple, sotmetre un tema tan tècnic com el Brexit a votació popular), però afers que tenen a veure amb drets universals i amb el cos d'una part de la població (les dones, en aquest cas) han de ser del tot subjecte de referendum i totes les persones han de poder votar.

Aplíqui's aquest concepte a d'altres qüestions que fa molt temps que preocupen a bona part de la ciutadania de Catalunya.
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada