dimecres, 25 de març del 2020

Importació de mascaretes: l'altra cara de l'estupidesa

Recomano als meus apreciats seguidors la lectura de la darrera entrada al blog de Xavier Sala i Martin que es titula "La trobaran aviat" (https://salaimartin.com/randomthoughts/item/781-la-trobaran-aviat.html) on fa una molt raonada radiografia de com de malament els politics han gestionat (i estan gestionant) aquesta crisi a Espanya. Jo afegeixo de collita pròpia que això és tan cert com que el director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, Fernando Simón -al que tots hem vist a la tele despentinat i amb pinta de savi despistat en rodes de premsa diàries- va afirmar tot just el 31 de gener a tenor literal (i he vist el vídeo de la conferència de premsa a la seu del Ministerio de Sanidad): "España no va a tener, como mucho, más allá de algún caso diagnosticado".

Malhauradament els nostres polítics no han fet fins ara una gestió gaire encertada (no és consol pensar que els italians ho han fet -i ho estan fent- pitjor). En total contrast hi ha la solidaritat de milers de ciutadans anònims que fan el que poden per ajudar a tots nivells, i el nostre personal sanitari, que tot i que maltractat per les retallades, salaris indignes i la falta de mitjans, són els veritables herois d'aquesta crisi.

Només citaré un fragment del blog d'en Sala i Martin, perquè està directament relacionat amb el tema del que vull parlar avui i perquè sé en primera persona de què parla "......Pocs dies més tard, proveïdors xinesos que estaven a punt d’enviar milions de masqueretes cap Espanya cancel·len les comandes perquè el govern central es nega a pagar per avançat tal i com demanen els xinesos, i insisteix a pagar a 90 dies (que és com està acostumat a pagar l’autoritat espanyola). Els xinesos, que en aquests moments tenen cua de compradors per a les seves masqueretes (sic), perden la paciència davant la tossuderia del Gobierno de España, i les venen a Alemanya. Diferentes fonts em diuen que a diferents importadors espanyols els hi han requisat material mèdic (sense pagar) i, a més, se’ls ha prohibit importar res sense l’autorització del govern espanyol. Més burocràcia, més autoritarisme. Qualsevol home o dona de negocis que ha fet tractes a la Xina sap que allà es paga per avançat i si no ho fas així, no obtens material".

Doncs puc afirmar de forma fefaent que el que diu en Sala i Martin és rigorosament cert. No és culpa d'aquest govern en particular, però és culpa de la prepotència, la burocràcia i l'estultícia que envolta part del cos de funcionaris de l'Estat (sense excloure-hi la Generalitat), en particular els de l'AEAT Duanes, amb els que des de fa anys mantinc una fèrria batalla en matèria de codis d'importació de determinats materials des de la Xina, però això ara no ve al cas.

La qüestió és que, a la nostra empresa, per raó de les relacions comercials sostingudes que tenim amb fabricants tèxtils xinesos, hem estat important mascaretes per a poder-les donar a hospitals de Catalunya, el Pius de Valls, el Trueta de Girona, el Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat.... fent una humil i modesta contribució a la lluita contra aquesta pandèmia. 

Doncs la realitat és que fins ara ha costat Déu i ajuda poder fer arribar les màscares a qui les necessita, per culpa de la rigidesa de AEAT Duanes, fins l'extrem que una de les remeses (més de 1.000 unitats) la vam haver de retornar a Xina perquè els probes funcionaris de Duanes ens van informar que que calia llicència d'importació de productes farmacèutics i quirúrgics. Tot un desproposit en temps de desesperada necessitat d'aquest material. L'article 23 del capítol XX del texte refòs del codi d'importacions diu que cal una llicència....En fi.

Un bon amic metge, al que li vaig fer arribar material directament al seu nom des de Xina ha tingut també problemes pel despatx del material. Ni en moments d'urgència sanitària com aquesta els funcionaris poder tenir dos dits de front, humanitat o sentit comú.

Així va el país.

PS. Entroncant amb la meva entrada de blog d'ahir, i a diferència del que fan alguns alts representants de l'Estat, que renúncien de forma improbable a herències multimilionàries, ahir vam saber de dues donacions d'un milió d'euros cadascuna per part de Lionel Messi i Josep Guardiola per a lliutar contra la malaltia. Cal afegir-los a la llista dels herois dels que parlàvem abans.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada