diumenge, 8 de març del 2020

Corrupció borbònica (pressumptament)

El bon amic Pere Perpinyà enviava ahir a un grup de WhatsApp que compartim, un reTwitt d'un tal Jordi Lamuà (?) en el que el títol era "Doncs què? Comencem a fer neteja?" (https://t.co/M27zCRrKSc) i hi adjuntava diversos fragments dels discursos nadalecs dels dos borbons, l'emèrit i l'actual rei, ens els que ambdos personatges feien enceses proclames contra la corrupció i la utilització fraudulenta de recursos públic per part de funcionaris de l'Estat....No podem oblidar que els dos borbons, han estat (un) i és (l'altre) membres de l'alta representació pública de l'Estat Espanyol.

Aquesta entrada de blog, que volia escriure des de dijous de la setmana que avui s'acaba, i que no he pogut fer per falta de temps, la volia titular "Corinavirus", us ho ben prometo, però com que Catalunya i Espanya són terres de creatius instantanis aquest títol hores d'ara ja és del tot obsolet. 

Sí que és cert que el que s'ha anat sabent sobre el pressumpte cobrament (no vull que em fotin a la trena, i per si de cas, cal ser prudent en les afirmacions fins i tot en un modestíssim blog com aquest) de comissions per part de Joan Carles I, rei emèrit, en relació a l'adjudicació i construcció de l'AVE de Medina a La Meca per part d'un consorci espanyol liderat per Villar Mir, fa molta pudor d'irreguralitat, i merita, si més no, unes quantes reflexions.

La primera és com aquesta notícia (de fet mig coneguda i "vox populi" durant molt de temps) ha estat "silenciada" pels mitjans de comunicació espanyols fins que les investigacions de la fiscalia suïssa ha acabat "forçant" la fiscalia espanyola anticorrupció (forçant en el sentit de no tornar a fer el ridícul internacional com ens té acostumats la justícia espanyola als darrers temps) a obrir una investigació per pressumpte cobrament il·legal de comissions. Conclusió de taverna: la monarquia continua gaudint encara d'un nivell d'intocabilitat que només pot explicar-se per estar recolzada per les més altes esferes de l'administració de l'Estat i les altes finances.

La segona és que la cosa té tota la pinta de ser un cobrament il·legal de comissions per part de Joan Carles I per part del seu amic el rei Abdulà d'Aràbia Saudi (ahir el diari "Ara" en fa un article excel·lent). Que algú que ha contribuït a l'adjudicació d'un contracte multimil·lionari a un consorci espanyol (la comissió seria d'aproximadament un 1,5% no em sembla res de l'altre barri) cobri una comissió no em sembla malament, fins i tot ho veig lògic, ara que aquesta la cobri el principal representant de l'Estat Espanyol aleshores (2012) a títol personal, em semblaria un escàndol de proporcions majúscules.

La tercera és que tot això fa molta pudor de "clavegueres de l'Estat". No podem oblidar que les primeres dil·ligències es van obrir arrel de la investigació contra Jiménez Villarejo (aquell gran policia!) i material que se li va intervenir en un escorcoll al seu domicili. Els embolics de faldilla, els suborns, les amenaces i la intervanció dels serveis secrets (CNI) deixen francament l'aparell de l'Estat en una situació més aviat de vergonya.

Finalment, vist com està el panorama, no m'estranyaria que en cas que la fiscalia suïssa arribés a provar que els diners es van cobrar (il·legalment) i es van ingressar en un compte personal de Joan Carles I en un compte corrent d'un paradís fiscal, la monarquia espanyola, aquesta vegada, en surti tocada de mort. A Espanya això podria arribar a aturar-se (com es deu haver fet tantes vegades). A Europa, les cartes es juguen d'una altra manera.


Temps al temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada