dimarts, 10 de març del 2020

El coronavirus en xifres

La informació és sempre la millor font de combat contra la ingnorància, la desidia i el pànic injustificat. Segurament, una adequada gestió de la informació per part de les autoritats dels diferents països hagués estalviat molts patiments en el cas que ens afecta.

És una obvietat que els casos de contagi s'estan expandint de forma exponencial a molts països, entra d'altres, Itàlia, França i Espanya. També és una obvietat que aquesta situació ha desfermat el pànic generalitzat als mercats de valors i al del petroli (a la davallada generalitzada d'activitat econòmica i de desplaçaments, s'hi afegeix la guerra comercial encetada entre l'Aràbia Saudita i Rússia): tots sabem que el capital és molt covard i que accepta més aviat malament tot allò que no està predit i descomptat.

L'expansió del coronavirus i el seu impacte final en l'economia és encara hores d'ara un gran desconegut. I això fa por. Por que ve catalitzada per la mala gestió informativa que s'està fent a nivell mundial, en particular pels mitjans de comunicació que són els principals contribuïdors a l'expansió del pànic. 

Per què ara es reacciona tan diferent a com es va fer en crisis pandèmiques anteriors com el SARS, l'èvola o el zica? Dubto que ningú pugui contestar aquesta pregunta.

Doncs bé, hi ha una plana web que voldria que els meus lectors tinguessin disponible. Auspiciada per la John Hopkins University (una de les universitats de medicina més prestigioses del Planeta), és una plana que mostra l'evolució del virus, nous contagis, recuperacions i morts, gairebé en temps real. Recomano vivament que us hi connecteu. Dóna, de forma molt clara, un munt d'informació molt valuosa i potent.


Doncs bé, amb informació actualitzada a data de quan escric aquest blog (Estats Units, 9 pm hora local Eastern Time), la situació, resumint moltíssim, és la següent:
- Total infectats al món: 113.585, dels quals a la Xina 80.735, és a dir, un 71,1%
- Total recuperats (curats): 62.517, és a dir, un 55% dels casos de persones infectades, ja no ho estan a dia d'avui. Per què no es posa èmfasi en això? Misteris de la premsa.
- Total morts: 3.996, és a dir, un 3,5% dels infectats, dels quals el 90% amb malalties cròniques prèvies i de més de 80 anys.

I aquesta és la realitat. La resta, pànic injustificat. Prevenció sí, òbviament, pànic, no.

No voldria acabar aquesta entrada sense tirar dels llibres d'història i recordar, una vegada més, que malgrat el nostre creixent domini de la tecnologia, la història avança en cercles i es repeteix.

La peste negra, que va devastar el planeta Terra entre 1347 i 1353, va acabar en 6 anys amb més de 25 milions de persones a Europa (un terç de la població europea). També va començar a Àsia (on va matar més de 40 milions de persones) i es va expandir a Europa seguint les vies comercials. També en aquest cas, els mariners italians la van portar a Europa, on va entrar per Messina, i a partir d'aquí es va expandir a tot el Continent. 

Qui afirmi que la història no es repeteix és que, d'història, en sap més aviat poc....


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada