dimecres, 27 de novembre del 2019

Un futur que ja és present: clonació de gats i gossos

La guerra comercial que aquests darrers mesos estem patint entre els Estats Units i la Xina no té només a veure estrictament amb el comerç. Això de fet, és la xocolata del lloro. La imposició d'aranzels no fa altre que canviar el país al que es compra o al que es ven, però sempre hi haurà algú altre que prengui el lloc al país "castigat". Aquesta guerra té més aviat a veure amb tecnologia, patents, marques i la preeminència tecnològica a nivell mundial. 

I en aquest sentit, als Estats Units tenen por -amb raó- de l'emergència tecnològica de la Xina en tots els àmbits del coneixement. Robòtica, nanotecnologia, telecomunicacions, agroalimentació, sector aeroespacial, automoció, entre d'altres.

Un dels sectors en els que de forma silenciosa la Xina s'ha anat generant una posició de lideratge és precisament en la indústria de la clonació (i per sort o per desgràcia, de la missa no en sabem ni la meitat). Efectivament, Xina ha esdevingut una potència mundial, juntament amb els Estats Units, la Gran Bretanya i Corea del Sud, en la clonació d'animals domèstics.

Per què? Doncs perquè Xina és un país on hi ha veritable passió pels gossos i els gats, i no pas precisament per menjar-se'ls, com erròniament estableix la llegenda urbana. A la Xina hi ha registrats 55 milions de gossos i 44 milions de gats, i la demanda no para de créixer.

Una companyia xinesa, anomenada Sinogene (www.sinogene.org), amb el lema "together forever" ofereix la clonació del vostre gos, gat o cavall (de moment es limita a aquests tres mamífers, i en el cas dels cavalls està encara en fase d'experimentació) per la mòdica quantitat d'aproximadament 53.000 dòlars si estem parlant d'un gos. Des dels inicis d'aquesta empresa, l'any 2015, ja ha clonat més de 40 gossos i no fa gaire ha clonat amb èxit el primer gat, de nom "Garlic", per la també mòdica xifra de 35.000 dòlars i 7 mesos de gestació subrogada.

L'"expertise" de la Xina en la clonació ha crescut exponencialment des que l'any 2000 científics xinesos varen aconseguir clonar una femella de cabra i van ser els primers en clonar primats (la qual cosa espanta de forma terrible). A la Xina, a diferència de la majoria de països europeus, els Estats Units o el Canadà, no hi ha lleis contra l'experimentació (o la crueltat) amb animals.

No vull ni pensar el que es pot estar fent en experimentació en clonació humana de forma amagada. Al doctor Mengele segurament li hauria agradat viure a la Xina del Segle XXI.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada