dissabte, 5 de novembre del 2016

Referèndums i poders fàctics (II)

L'altra "gran" notícia de la setmana ha estat l'acceptació per part del tribunal constitucional (per vuit vots a favor i tres en contra) de la reforma de la llei -a instàncies de la majoria absoluta del PP a la legislatura passada- que modifica les atribucions del constitucional, permetent-li la suspensió de càrrec a polítics que estimi que "estan desobeint les seves resolucions". El PP va impulsar aquesta llei clarament per actuar contra el procés sobiranista català.

És també una notícia preocupant, extremadament greu ja que en el fons constitueix un afront a la llibertat d'expressió. Durant els darrers anys hem assistit a una clara involució democràtica i antiautonòmica -en general- via invocació de la majoria absoluta del Partido Popular (LOMCE, Llei mordassa, recentralització de competències, atac frontal a l'autonomia municipal, centrifugació del dèficit a les comunitats autònomes....) que ha aprofitat aquests anys per fer endreça i anular parcialment o totalment bona part del que s'havia anat construint a favor de les llibertats i la justicia social des de l'inici de la transició. Involució pura i dura, que, pel que estem veient, va a més.

És a més a més una clara mostra que, malgrat que des del PP ho pretenguin negar, la separació entre els poders polític i judicial és cada vegada menys diàfana, fins al punt que, hores d'ara ja ningú no es creu que un tribunal nomenat per polítics tingui la necessària independència per a ocupar-se d'afers relacionats, posem per cas amb el procés sobiranista de Catalunya....per expressa delegació del govern central.

Francisco Pérez de los Cobos s'encarrega per tant d'executar les instruccions que li arriben des de Moncloa i conseqüentment, no exerceix d'altre que -com deiem en el blog d'ahir- de guardià de les essències, del "no meneallo", del "hay que restaurar el orden y el sentido común, que es lo que Europa espera de nosotros".

El mantra de "que res canvïi", s'ha instal·lat a Madrit -concepte, no ciutat- des de fa força temps (tots recordem el Wert que deia que calia "espanyolitzar els nens catalans") i fins que no hi hagi un veritable revulsiu electoral que permeti que els partits d'esquerres tornin a assolir majories suficients, la cosa anirà cada dia a pitjor.

I per a mostra, que li expliquin a l'alcaldessa de Berga, a qui els mossos d'esquadra, fent funcions de policia judicial, van anar a buscar a casa seva ahir, de matinada. El "modus operandi" és molt similar al que utilitzava la policia política en temps de Franco. Han passat molts anys però sembla que hi ha mètodes que tornen. I això també és una notícia preocupant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada