diumenge, 12 de juny del 2016

Democràcia digital

Un periodista de "La Vanguardia" celebrava el dia de les passades eleccions generals, 20 de Desembre de 2015 -dia que la meva dona va estar obligada a presidir una mesa electoral, perdent miserablement un dia de la seva vida a canvi d'un plat de llenties-, l'excel·lsa organització dels comicis, amb milions de paperetes impreses, no se quants centenars de milers de sobres, noranta mil urnes, una gentada mobilitzada, sobre tot cossos i forces de seguretat, i un munt de ciutadans vilment utilitzats (permetin-me la llicència).

És trist que la democràcia digital, que compta amb mitjans més que suficients desde una perspectiva tecnològica, d'encriptació i per tant, de seguretat, no acabi d'implantar-se en les eleccions per escollir els representants del poble. L'estalvi, la rapidesa, la transparència i les oportunitats d'expandir la democràcia serien absolutament impressionants.

Aquests dies, els gironins hem tingut la sort de poder participar de forma activa i directa en una d'aquestes iniciatives. Es diu "Fica cullerada al teu barri" i es tracta de la consulta als barris que ha tingut lloc de forma exclussivament digital -per primera vegada- entre els dies 1 i 12 de juny. La consulta als barris és una eina de participació que l'Ajuntament de Girona va iniciar fa tres anys, el 2013.

Enguany, es tracta de decidir el destí de l'assignació pressupostària de la part dels pressupostos d'actuació als diferents barris de la ciutat, i que assigna un total 1,2 milions d'Euros del pressupost municipal que els ciutadans decideixen de forma directa, entre les actuacions pre-seleccionades.

Cada ciutadà ha rebut a casa seva un codi que li permetia participar a la votació després de la introducció del D.N.I.. He votat aquest matí, i el procés m'ha pres en total menys de cinc minuts. Una vegada emès el vot, el sistema et genera un certificat digital d'emissió de vot (acús de recepció) i que permet verificar, a posteriori que el vot ha estat efectivament comptabilitzat a l'opció on nosaltres havíem decidit donar el nostre vot.

Demà dia 13 s'obrirà la urna electrònica que determinarà el resultat de la votació, la qual es farà pública amb posterioritat al  web de l'Ajuntament.

Un exemple de democràcia digital del que molts haurien de prendre nota.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada