dimecres, 20 de març del 2019

Democràcia estil Kazajstan

Quan un es pensa que ja ho ha vist tot en aquest Planeta 4.0 canviant fins a l'extenuació, en la que tot passa a una velocitat molt difícil de processar i digerir, resulta que encara succeeixen coses que hom pensava que havien passat a formar part del patrimoni cultural del Segle XX o fins i tot del Segle XIX.

El Kazajstán de la mítica Ruta de la Seda acaba de canviar de president. Nursultán Nazarbáyev ho va fer ahir, dia de Sant Josep, després de 30 anys. El més curiós de tot és que malgrat la renuncia, Nazarbáyev seguirà ostentant els càrrecs més importants del país, com ara cap del Consell de Seguretat nacional, cap del partit Nur Otan (que governa el país) i membre del Comité Constitucional.

Kassym-Jomart Tokayev, el nou president (el segon de la historia moderna del país) és també membre del partit Nur Otan, va ser president del Senat i primer ministre. Vaja, un home de confiança.
Kazajstán és una democràcia a l'estil de la Bielorússia de Lukashenko, país en el que el president perpetu, guanya les eleccions amb un 99,9% dels vots emesos. El cas de Nazarbáyev no és tan descarat, però els efectes pràctics són els mateixos, especialment si es té en compte que l'any 1990 va ser escollit per un mandat de 4 anys. Durant els seus 30 anys de mandat ha tingut més ombres que llum, i d'entre les obres faraòniques que va promoure destaca la construcció -des del no-res- de la nova capital (Astaná) l'any 1998, en substitució de l'antigua capital, Almaty.

Així doncs, Astaná és la capital de país més jove del món, construïda en només 4 anys, a l'estil de les megalomanies dels grans dictadors (Hitler va fer el mateix al Berlin dels anys 30 de la mà de l'arquitecte Albert Speer); i la segona més freda del Planeta després de Ulan Bator a Mongòlia, amb temperaturas mitges que a l'hivern ronden els 40 graus sota zero.

Com en el cas de tot pressumpte dictador que es precïi, Nazarbáyez va col·locar la seva filla (Dariga Nazarbáyeva) en llocs de poder, que li han permès el control dels mitjans de comunicació.

La notícia però, no és tant la renúncia de Nazarbáyez, sinó el fet que el nou president (i amic), Tokayev, en la seva primera resolución com a president de la república, ha decidit rebatejar la capital (proposta de resolución aprovada per unanilitat pel parlament), Astaná (que vol dir en kazaj "ciutat capital"), que des d'avui passa a anomenar-se "Nursultán", en honor al líder emèrit.

Oi que sembla de conte? Doncs no, la realitat gairebé sempre supera la ficció. La segona decisió, també aprovada per unanimitat, ha estat nomenar la filla de l'ex-president, Dariga Nazarbáyeva, com a presidenta del Senat. Fantàstic!

Si no vols caldo, tres tasses. Jo veient el percal, estic temptat de rebatejar el blog "Reflexions de Taverna" i posar-li "Burgelàndia" o quelcom de similar. No tinc clar però en aquest cas, que el parlament de casa meva ho aprovés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada