dijous, 26 de setembre del 2019

GretaThunberg, una visió crítica

La vikipèdia la defineix com "activista medioambiental sueca centrada en els riscos del canvi climàtic". Aquest matí, a les 8:00 en el seu "Davantal de les vuit" en Basté l'exalçava fins al cel, juntament amb l'Ansu Fati, en un clam a favor de la trempera de la joventut. Res més extraordinari que la vitalitat, la força, l'altruïsme, la determinació i la ambició de (determinats) col·lectius de joves.

Que aquesta noia està removent i despertant moltes consciències és una evidència, i que davant la imminència de la crisi global climàtica tota iniciativa de conscienciació és molt benvinguda és també molt benvinguda és obvi. 

Està clar també que els grans canvis de la història han estat provocats per gent que s'ha revelat contra el sistema. Des dels obrers de les fàbriques tèxtils a l'Anglaterra del Segle XVIII i XIX per a aconseguir condicions de treball dignes i jornades laborals decents, fins a la lluita de les persones de raça negra a l'Amèrica dels anys 60 per a aconseguir l'eliminació de la segregació racial, o la lluita de les dones angleses per a aconseguir el sufragi universal. Hi ha centenars d'històries magnífiques de persones que anònimament o no tan anònimament van dedicar la seva vida a lluitar per a millorar les condicions de vida i drets dels seus conciutadans. La Greta Thunberg és, sense dubte, una d'aquestes persones.

Ara bé, dit això, i des del respecte més profund per les persones amb ideals que creuen en el que fan, he de dir que em sembla que hi ha molt teatre (molta "performance" o "teatro del bueno", que diria el gran Mourinho) en algunes de les activitats que fa aquesta noia. Jo no sé qui és el director o la directora de marketing d'aquesta jove i com dirigeix la campanya de lluita climàtica, però crec que hi ha alguns enfocs que poden provocar efectes indesitjats.

Per exemple: que aquesta noia viatgi en veler a Nova York per a participar en la cimera de la ONU pel clima (i la pertinent cobertura mediàtica "urbi et orbe" de la sortida, la travessa i l'arribada) per no voler agafar un avió, em sembla no un gest simbòlic sinó una pallassada extraordinària. Sobre tot quan després s'ha sabut que la tripulació que la va portar, va tornar cap a Suècia en avió....

Una noia tan jove, dinàmica i desperta segur que ha sentit a parlar dels avantatges i de les virtuts de les vídeoconferències via "skype" o "cisco", per citar-ne només alguns protocols. La jove lluitadora podia haver aconseguir pronunciar la seva conferència des del jardí de casa seva, on segurament hi té molts arbres i plantes verdes i tots els membres de l'Assemblea de l'ONU l'haguessin aplaudit exactament igual, drets i rendits a la seva joventut i entusiasme, i tots plegats ens haguéssim estalviat una pantomima que honestament, put una mica a ranci.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada