dimarts, 4 de juny del 2019

José Antonio Reyes

Avui en Jordi Basté de RAC1, al seu "davantal" de les 8, m'ha robat parcialment l'entrada del blog que tenia pensada. Com que ja la tenia mig embastada, l'escric de tota manera. Basté: en el més que improbable cas que m'arribéssis a llegir, pensa que no és plagi, ho tenia previst des d'ahir. Només te m'has avançat.

Una mesura de la civilització d'una determinada societat penso que ha de ponderar entre molts altres factors com es tracten col·lectivament determinades notícies (no-notícies). El tractament de la mort del futbolista José Antonio Reyes és una d'elles. I crec que tot plegat diu molt poc de la nostra civilització com a col·lectiu humà.

He quedat al·lucinat, en sentit literal, en veure, primer de tot la cobertura informativa que es feia de la notícia de la mort del futbolista, al que la immensa majoria de mitjans li han donat un tractament gairbé de glosa hagiogràfica, com si s'acabés de morir una persona digna de la santificació, amb seguiment com si es tractés de la mort d'una persona d'Estat. I només era un futbolista, ni més ni menys.

En aquesta Pell de Brau a la que ens ha tocat viure, sembla que si et dius Messi, Sergio Ramos, Rafa Nadal o Marc Màrquez, estàs a un nivell superior de les castes de la que tots formem part. Per què? Perquè són personatges mediàtics, joves i rics.

En segon lloc, per ser ric i famós, o haver estat tocat per la gràcia dels Déus i saber conduir una pilota amb els peus, la plebs, i pel que es veu, cada vegada més també els mitjans informatius, ho perdonen, ho entenen gairebé tot. 

Perquè, em pregunto, què passa amb la mort d'altres conductors suïcides que es maten (i de passada maten a les persones que viatgen amb ells) viatjant en un cotxe súperpotent a 230 kilòmetres per hora? Doncs que es tracten pràcticament d'assassins. Però si són famosos, tot canvïa.

A casa meva, dels que tenen aquestes actituds a la carretera i a la vida se'ls anomena descerebrats. I no crec que els descerebrats mereixin més de dues línies en un curt d'agència. Però al tal Reyes tothom el plora, els clubs de futbol, les autoritats, els veïns i el Sursum Corda.

Caminem a passes de gegant cap a la incivilitat. Només en aquest contexte es poden entendre fenòmens com aquesta notícia, el Brexit, l'elecció de Donald Trump, o la irrupció de VOX a l'escena política pàtria.

1 comentari:

  1. Més clar impossible. No he escoltat en Basté però no crec que ell ho hagi explicat millor!.

    ResponElimina