dimecres, 10 d’abril del 2019

Monsanto o com els grans també la caguen...

Ja em perdonareu la grolleria del títol d'aquesta entrada, però no me n'he pogut estar. El maig del 2016, el nou flamant Conseller Delegat de Bayer, Werner Baumann, l'executiu més ben pagat de l'empresa, amb una retribució salarial de 4,3 milions d'Euros l'any, pren la decisió d'adquirir l'empresa química nord-americana Monsanto, constituint, un cop la fusió finalitzada, la multinacional "Bayanto" tot un mostre de la química.

L'operació, valorada en 60.000 milions d'Euros, es va aprovar per les autoritats de la competència tant de la Unió Europea com dels Estats Units. Si, pobre de mi, el senyor Baumann m'hagués demanat consell, li hauria recomanat no fer l'operació. Monsanto, des de fa al menys 20 anys, és una constant font de polèmiques associades als transgènics, als pesticides i a l'eliminació de la biodiversitat al planeta, i per arribar a aquesta conclusió, no cal ser un gurú de les finances, només cal estar una mica ben informat, cosa que, al menys al consell d'administració de Bayer, se li suposa. A Monsanto se li atribueix el merit d'haver acabat amb una gran part de la biodiversitat mundial, afavorint només un determinat número de llavors que, segons la companyia, milloren la productivitat.

Tot això ve a col·lació arran de la notícia, coneguda la setmana passada, que un jutjat dels Estats Units acaba de condemnar Bayer (per Monstanto) a pagar una indemnització de 81 milions de dòlars  a un particular, víctima d'un limfoma atribuït a la utilització intensiva d'un herbicida anomenat "Roundup". La sentència conclou que l'herbicida havia estat un factor "essencial" en el desencadenant de la malaltia del demandant.

De fet, han passat tres anys del que Bayer va decidir adquirir Monsanto i les seves accions (les de Bayer) cotitzen un 40% menys del que ho feien al 2015 i el valor borsari de la companyia és de 10.000 milions d'Euros menys que quan va comprar Monsanto. Gran negoci!

Aquesta condemna es la següent després que un tribunal de Califòrnia, hagi condemnat l'empresa, per la mateixa raó, a pagar una indemnització que, després del recurs de Bayer ha quedat establerta en 78 milions de dòlars. Imagineu-vos com pot acabar la cosa si hi ha 11.000 casos més, només als Estats Units pendents de judici.

Un altre conflicte latent per a Bayer és un dossier que comença a circular a nivell mundial sobre el potencial cancerògin del glifosat, un compost que provocaria insuficiència renal que ha atacat multitud de membres de la població agrícola de Sri Lanka, Salvador o Nicaragua.

I el tercer, i possiblement el més perillós, el que ha estat bandera de Monsanto durant tants anys, la venda de llavors transgèniques i de pesticides als que les seves llavors són resistents (però que maten les malanomenades "malesherbes"). La comercialització massiva d'aquest producte als darrers anys ha transformat àmplies zones de bosc humit en immensos camps de soja que es poden cultivar amb un mínim de mà d'obra. Però gràcies a Déu, la natura és sàvia i tossuda, i després de 10 anys d'irrigació exhaustiva amb glifosat, les males herbes s'han immunitzat, el que ha provocat que Monsanto llancés una nova generació de pesticides amb una altra sustància activa (dicamba) que és encara més tòxica. Les llavors transgèniques de darrera generació el suporten, però no així les espècies naturals que hi ha al voltant, que han començat a patir-ne afectacions de forma massiva.

Conclusió? Encara preliminar, però les empreses alemanyes no acaben triomfant als Estats Units, sinó, que els ho preguntin a Volkswagen....



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada