dilluns, 8 d’abril del 2019

El magistral embolic del "Brexit"

Dos anys després de l'anunci de la primera ministra britànica, Theresa May (29 de març de 2017), el període previst per l'article 50 del Tractat de la Unió Europea, el temps de negociacions s'ha acabat, però no hi ha acord al parlament britànic respecte del tractat acordat entre els negociacions de la UE, liderades pel francès Michel Barnier i el govern de la Theresa May. De fet, el  parlament ha tombat l'acord fins a tres vegades.

No m'agradaria estar en la pell dels polítics que estan negociant aquestes incertes hores finals del "Brexit", ni per part de la Unió Europea, ni -molt menys- per part del Regne Unit. La situació és tan complicada i està tan al límit, que a hores d'ara ningú no té clar què és el que pot succeir els propers dies.

El títol de la notícia de la CNN d'avui mateix, 7 d'abril, és autoexplicatiu: "May endless Brexit has left the UK exhausted", el Brexit de mai no acabar ha deixat el Regne Unit exhaust. 

Fins al punt que també avui mateix, la primera minístra, en el seu twitter oficial adreça als ciutadans britànics en una al·locució en vídeo en la que intenta explicar -sense èxit- al meu entendre-, quina és la situació i què és el que està fent. Podeu veure-la clicant a l'enllaç adjunt:

https://twitter.com/theresa_may/status/1114891046025084931

L'ha he vist tres vegades, i la conclusió que en trec, és la de la famosa escena de la pel·lícula dels germans Marx "Una nit a l'òpera" en la que els germans Harpo i Grouxo analitzen el contracte de "la parte contratante de la primeara parte". Sembla còmic, però és una tragèdia.

La situació és tan confosa que el propi govern britànic ha començat a editar "guies orientatives" sobre procediments duanesr i de l'IVA per a les mercaderies que circulin entre Irlanda i Irlanda del Nord en cas que el Regne Unit abandoni la Unió Europea sense acord.

https://www.gov.uk/guidance/customs-procedures-for-goods-moving-between-ireland-and-northern-ireland-if-the-uk-leaves-the-eu-without-a-deal.

No deixa de ser un mal símptoma el fet que el govern britànic s'estigui preparant per un "Brexit" dur.

Le Monde ho titula "La saga d'une déchirure": la saga d'un trencament, en tres capítols: la baralla, el divorci i el caos.

Ja vaig escriure fa molt temps, en aquest mateix blogg, que la gran irresponsabilitat dels polítics britànics, encapçalats aleshores per David Cameron, va ser convocar el referèndum -com o va ser a Espanya delegar la política als jutges en el cas del "Procés"-, ja que un tema d'aquesta natura no es pot deixar en mans de la demagògia ni jugar amb els sentiments ni amb els diners dels votants.

Una greu irresponsabilitat, repeteixo. El mal està fet i la setmana passada, el 23 de març, en una manifestació sense precedents a Londres, més d'un milió de persones van demanar un segon referèndum.

Acabi com acabi -penso que finalment amb acord- acabarà malament per a ambdues parts. Tot un drama.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada