dilluns, 6 de juliol del 2015

El referèndum grec

He de reconèixer que ni en el pitjor dels meus somnis em podia imaginar un resultat al referèndum d'ahir diumenge tant concluent, en relació a la pregunta plantejada pel govern grec.

De fet, la contundència del resultat és un aval a la política de negociació "dura" que ha vingut portant Syriza fins ara. La dimissió del ministre de finances Varufakis, no deixa de ser altre que un dany col·lataral molt petit, ja que recordem-ho, Varufakis ja havia estat apartat de la primera línea de negociació pels seus plantejaments maximalistes.

El que compta però, especialmente per Syriza és el plebiscit. El missatge que el poble grec ha donat als seus governants. Després del resulat aclaparador del "No", queda preguntar-se, en primer lloc, si això els permet als grecs pensar que tenen carta blanca negociadora. Per què si aquest és el cas, aleshores ho tenim magre (tots plegats). La vella glòria de l'establisment europeu s'ha vist qüestionada i desqualificada, gairebé humiliada després de fer una campanya agressiva  i fundada en la por, a favor del "Sí". Imaginem que l'exemple cundeix i tots els deutors amb problemes de solvència s'aferren al discurs grec, aleshores, si això fóra així la credibilitat dels grans prestamistes mundials cau al terre i podria ser que l'exemple s'estengués com la pòlvora.


Grècia depèn de les injeccions de liquiditat del Banc Central per a poder pagar pensions i salaris als funcionaris. Si l'Europa del "xantatge" decideix no fer aquestes transferències de liquiditat, aleshores a l'economia grega no li quedarà altra que presentar suspensió de pagaments, i -si això succeeix- les probabilitats de sortir de la crisi a curt termini són molt i molt febles.

És aviat per a endevinar tendències i segurament tot plegat dependrà de la intel·ligència emocial de les dues parts negociadores, però com algú es vulgui pasar de llest, se'n pot anar tot en orris en deu minuts, i llavors la crisi -fins ara gairebé latent- esdevé veritablement sistèmica. D'aquí a la reimpressió del "dracma" hi ha un pas petit.


Tan de bo els negociadors tinguin "seny".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada