dimarts, 14 de gener del 2020

Is it good to be king?

Que les monarquies no estan de moda és la simple constatació d'una realitat cada vegada més objectiva.


Hi haurà més o menys afinitat per part de ciudadans de països on encara hi ha reis (a Espanya per exemple, en la darrera enquesta al respecte, de Juny de 2019, el percentatge d'acceptació de la institució és d'un sorprenent 50,8%) però a aquest anacronisme li passa com als cotxes de gasolina, els diaris de paper o les projeccions de pel·icules en sales cinematogràfiques: tenen els anys comptats.


Llegint una mica al respecte veig que queden al món 26 monarquies, algunes a països tan fascinants com Lesotho, Swazilàndia o Tonga, és a dir, un 13% dels països del planeta. Durant el Segle XX van desparèixer la majoria de monarquies del món i no sembla que a les que queden els pugui anar massa bé en un futur a mig termini.


Els que ho han vist clar són els (ex) ducs de Sussex, Henry de Windsor i Meghan Markle, que, parafrassejant el John Carlin, han decidit fer una declaració unilateral d'independència de la casa reial dels Windsor. Enric, sisè en la línia successòria al tro reial britànic, sap que les seves probabilitats d'acabar ser rei són encara més minces que les del seu pare, que a l'edat de 71 anys encara continua essent príncep.


A la decisió, que pel que sembla no ha estat anunciada abans a la seva àvia, la reina Elisabeth II, que se n'hauria assebentat per la prensa, hi haurà contribuït no només l'acosament constant al que la parella ha estat sotmesa per part dels tabloïds britànics, sinó també per l'escàndol de l'oncle Andrew de York, acusat de tenir amistats perilloses amb multimilionaris pederastres suïcides.


Aquest dilluns, hi va haver cònclave familiar amb la reina, el seu fill Charles i els dos nets (l'Andrew ha estat apartat de tota responsabilitat en el sí de la familia reail després de l'entrevista a la BBC en la que va ser incapaç de defensar la seva innocència), a resultes del qual hi ha haver un comunicat oficial de la reina, una "Royal Communication" en el que venia a dir -en un llenguatge estranyament col·loquial- que accepta el "Megxit".


La jove parella voldria el que a Calatayud en diuen: "la cuba llena y la abuela borracha". Mantenir-se fóra dels focus mediàtics, participar només de tant en tant en actes de representació i gaudir d'independència financera...Sí? Que m'expliqui com el jove príncep Henry. Com s'ho farà per a treballar al sector privat sense comprometre la seva família. Al Canadà, on sembla que es volen instal·lar part time? De què? Com no escrigui llibres o faci d'actor d'anuncis d'Armani, posem per cas, no el veig jo amb capacitat de fer gaire res de productiu. Com pagaràn els lloguers del seu palau a Anglaterra, com mantindran el seu tren de vida o es pagaran els guardaespatlles que els hauran de continuar protegint? Misteris encara per resoldre i on la reina hi té molt a dir.


Sempre els quedaria l'opció d'instal·lar-se com a protegits del rei Maha Vajiralongkorn de Tailandia, que, amb quatre dones i una concubina, té un sistema legislatiu amb la protecció d'una llei de lesa majestat que castiga amb dures sancions i fins a 35 anys de presó a qualsevol persona que faci un comentari negatiu sobre qualsevol membre de la familia reial.


I així van tots els de sang blava, de victòria en victòria fins a la desfeta final.




1 comentari:

  1. Anàlisi perfecte Jaume. Boníssim. Et recomano la sèrie de Netflix " The Crown". Veuràs a la Reina d'Anglaterra amb altres ulls. Hi ha 3 temporades però amb el recent episodi dels Ducs de Sussex crec que hi haurà més temporades que a "Gent del barri". La mare...

    ResponElimina