diumenge, 14 de juliol del 2019

Des dels USA (I): Huracans i Pederàstria

Aquests dies als Estats Units d'Amèrica, es posi el canal que es posi, des de la dreta més extrema que representa la FOX, la branca més anti-Trump que representa la CNN, o les cadenes públiques, tant de ràdio com de televisió, es parla de forma gairebé monogràfica sobre un número molt limitat de temes.
Tots referents a notícies d'abast exclussivament nacional.

De fet, als Nord-Americans en general, els ha interessat sempre més aviat poc la resta del Planeta, o el que passa a la resta del món, amb l'excepció de sí allò que passa pot afectar els interessos dels Estats Units.  Per això s'ha parlat tant darrerament de dos països: la Xina (per la guerra comercial i tecnològica entre la primera i segona potències mundials), i l'Iran i les tensions derivades de l'anunci d'aquest país de l'increment de la seva capacitat d'enriquiment d'urani.

Però aquesta setmana els temes han estat fonamentalment quatre, dos que ja porten un temps arrossegant-se, perquè no són pròpiament novetat sinó notícia en evolució: la immigració il·legal i la frontera amb Mèxic i la cursa cap a les eleccions presidencials de 2020. El primer el tractaré en una entrada de blog posterior.

Els altres dos sí que són notícies que s'acaben de produir, i per tant incorporen un element de novetat: la tempesta tropical "Barry" a Louisiana, una zona tradicionalment castigada per huracans i tempestes tropicals. Qui no recorda els efectes devastadors del "Katrina" l'any 2005 a l'àrea metropolitana de New Orleans? Aquella darrera setmana d'agost van acabar morint gairebé 1.500 persones i els danys que va provocar l'huracà encara no s'han acabat de recuperar completament (els càlculs fet post huracà van determinar uns danys per valor de més de 70.000 milions de dòlars). Per això tothom està molt conscienciat i des de fa dies que especialistes de l'exèrcit estan muntant dics de contenció (el Mississippi està en un dels cabals més grans en molts anys) i hi ha amples zones evacuades. Aquesta vegada es tem més els efectes de la pluja continuada que s'espera, que no pas de la força dels vents.

El segon tema està relacionat amb la detenció de Jeffrey Epstein, un multiminionari de New York qualificat legalment de "sex offender" i detingut tot just després que aterrés amb el seu jet privat de retorn de París. Aquest cas em recorda en part l'espectacular detenció a l'aeroport JFK de l'aleshores president del FMI, el francès Dominique Strauss-Kahn, després que una cambrera d'habitacions d'un hotel de luxe de Manhattan presentés una denúncia contra ell per presumpta violació.

Darrerament a tot el món, hi ha una autèntica onada  popular i de les administracions de molts països del món en contra de l'abús i la violència sexual contra les dones, i en particular contra menors d'edat (ja era hora!). Epstin és multimilionari i compta amb amics molt poderosos, entre d'altres l'ex-president Bill Clinton i l'actual president Donald Trump. Tot i això, donat que ja havia estat condemnat per un cas similar el 2008 (tot i que aleshores el fiscal de Florida li va acabar atorgant inmunitat i per un delicte que el podria haver estat condemnat a sentència perpètua va ser condemnat a 18 mesos, en una cel·la a part, amb llibertat 12 hores al dia 6 dies a la setmana, i amb un compliment final de només 13 mesos), aquesta vegada no li ha estat concedida la llibertat sota fiança (risc de fugida). Que la justícia no és igual per a tothom, ho sospitàvem, però casos com aquests, ho posen clarament en evidència.

Ara Epstein però és a la presó des del 6 de juliol acusat de trafic sexual i conspiració per tràfic sexual amb menors d'edat (portava noies, gairebé nenes, a casa seva i suposadament les pagava per tal que els fessis massatges  completament nues). El que s'ha publicat, d'un presumpte monstre com aquest segur que és només la punta del iceberg,  però els seus advocats ja s'han posat en marxa i invoquen l'acord d'inmunitat del 2008, i, tot i que és a la presó, el jutge instructor ho està investigant. Esperem que dos anys d'investigacions del FBI i una muntanya de proves, acabin tenint-lo tancat a la presó fins que s'hi podreixi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada