dissabte, 12 d’octubre del 2019

Hamburgueses veganes, aires de canvi al sector carni

Una hamburguesa vegana és una veritable incoherència, de fet, en literatura es coneix com a Oxímoron, és a dir la juxtaposició de dos termes (generalment substantiu i adjectiu) que tenen significats totalment contraris. Com ho és un "Suïcidi involuntari" (m'he permès una petita llicència de vanitat: els lectors que em coneixen ja saben del que parlo).

Llegeixo al New York Times que "Burger King", empresa que malgrat el que molts poden pensar no és nord-americana sinó que pertany a un Fons d'inversió de capital brasiler, después d'un temps de proves pilot en diversos restaurants i països, ha tret al mercat una hamburguesa 100% vegetal, que aporta un 15% menys de calories, un 90% menys de proteines, i que, segons els experts de l'empresa té exactament el mateix sabor que el "whopper" original. La tastarem aquestes properes setmanes que estaré als Estats Units.

La notícia, es fa massiva en el mateix moment en que es publica un darrer estudi (l'enèssim) sobre la carn vermella en el que les conclusions semblen ser que menjar carn no és tan dolent com s'ha vingut esgrimint els darrers deu anys (això és com el conte de mai no acabar, no saps mai si la ingesta de peix blau és dolenta o és bona, si una mica de vi va bé pel cor o va malament per la pressió arterial, en fi, una confusió de tres parells de nassos).

Si "Burger King" es decider per una aposta "Oximorònica" deu voler dir que, o bé les seves vendes als països més desenvolupats (i per tant amb un percentatge de vegans superior) ha caigut de forma prou important com per a impulsar l'empresa a un moviment d'aquest tipus, o que les seves perspectives pels propers anys són terrorífiques (a la baixa és clar).

En qualsevol dels dos casos, el fet en sí, marca un claríssim canvi de paradigma. Avui en dia, cada dos per tres estem abocats a dir "ja res és com abans", però encara que les veritats eternes avui dia duren entre deu i quinze minuts, penso que si "Burger King" té èxit amb aquesta hamburguesa, s'obre un camí importantíssim de cara a la preservació d'aquest Planeta que estem destruint a marxes forçades. Passi el que passi, sembla que els vegetarians i els vegans han vingut per a quedar-se. Benvinguts siguin.

Si les hamburgueses acaben essent "vegetals" en gran proporció (posem per cas, al 30 o al 40%), la quantitat de pastures que es necessitaran per a alimentar les vaques de les que es fan les hamburgueses disminuirà de forma susbstancial, i la tala i crema sistemàtica de selves verges per a convertir-les en terreny de pastures (sobre tot, però no només) al Brasil, també caurà en picat.

Benvinguda sigui l'hamburguesa vegetal "Impossible whopper" si això contribuix, ni que sigui una mica, a la preservació dels espais verds de la nostra vella i estimada Terra.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada