dissabte, 15 d’abril del 2017

Gent sense ànima

Aquesta setmana ha estat prolífica en notícies sobre estafes, d'aquelles que trenquen l'ànima i que el fan dubtar a un -encara més- d'allò que anomenem raça humana.

Els mitjans es feien ressó de tres notícies molt relacionades el rerafons de les quals posa els pèls de punta. Els mossos d'esquadra, després de molts mesos d'investigació han aconseguit desarticular dues bandes i a una noia dedicats a estafar a persones.

El que remou els budells però, el que fa fàstic, és que es dedicaven a enganyar persones grans.
Gent sense ànima, sense escrúpols sense consciència. La noia, de 29 anys, cuidadora d'una persona amb la malaltia d'alzheimer -maleïda malaltia, la pitjor, la que roba l'ànima, la memòria, les paraules, la identitat- li va robar del compte corrent ni més ni menys que 98.000 €! Eric Fromm va escriure que ningú és infinitament dolent, però després de saber notícies com aquestes tinc molt seriosos dubtes al respecte.

Una de les dues bandes desarticulades es dedicava a la malhauradament molt coneguda estafa de la revisió dels suministres. Amb una base de dades de gent gran, persones soles, una banda organitzada de malparits sense ànima es dedicava a robar a avis -la nostra gent gran, la gent més sensible, la més indefensa, amb, la majoria de les vegades, pensions miserables- per la via de les falses revisions de les calderes, entre 200 i 300 € per falsa visita i si podien, a més a més, un dels estafadors (solien anar en parella) aprofitava la distracció de l'àvia o l'avi per entrar a dins el pis i sostreure tot allò que podien.  La segona banda es dedicava a esperar gent gran a la sortida dels centres d'atenció primària, i amb el pretexte de fer una enquesta sobre sanitat s'assabentaven de les malalties que patien aquestes persones i els venien falsos medicaments a preus d'or.
És possible més mesquinesa? Jo penso que no. No sé què és el que el codi penal preveu per miserables d'aquesta calanya, segurament ben poc, perquè al capdevall la quantia total estafada és ben petita, però el codi penal hauria de contemplar un càstig exemplar pels que roben als més vulnerables. Amb gent com aquesta venen ganes de plegar de creure en res.



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada