dimarts, 9 d’agost del 2016

Estàtues franquistes i espai públic

La polèmica d'aquest estiu per excel·lència a la ciutat de Barcelona -amb permís de la publicació dels salaris dels directius de TMB que és encara molt recent- està essent la darrer ocurrència de l'equip de govern del 'Ajuntament, encapçalat per en Gerardo Pisarello, regidor del 'Ajuntament, amb l'organització de l'exposició temporal anomenada: "Franco. Victòria. República. Impunitat i espai urbà", justament al Centre cultural del Born, que estarà oberta des de mitjans d'octubre (es començarà a instal·lar però a mitjans de setembre) fins a gener de l'any 2017.

L'exposició portarà al carrer, al Born, entre d'altres, dues estàtues ("Franco eqüestre" de Frederic Marés i la "Victòria" reconvertida de Josep Viladomat). Aquestes dues escultures estaven, una dipositada en un magatzem de la ciutat, i l'altra -que va passar bona part de la seva vida també confinada en magatzems- a la plaça de Llucmajor, rebatejada recentment com a plaça de la República.

Jo no sé a què treu cap exactament treure una estàtua de Franco al carrer, digui el que digui en Pisarello, i menys en un lloc tan emblemàtic com el Born. A Alemània i a Itàlia no s'organitzen exposicions en les que es mostrin estàtues de Hitler i Mussolini respectivament "per fer pedagogia", entre d'altres coses perquè està rigorosament prohibit, ni a França que jo sàpiga es van posant a la plaça pública escultures de Pétain.

Suposo que la pretesa funció de l'exposició és aixecar consciències i "fer pedagogia i trencar el silenci dels crims del franquisme", en paraules del propi Pissarello. Però francament crec que no cal, les estàtues que recorden fets del nostre passat, més o menys incòmode, s'han de poder visitar als museus, però retornar al carrer, encara que sigui temporalment un "Franco a caball", em sembla d'una frivolitat poc comprensible ni tolerable (l'exposició costarà 34.000 Euros que acabaran pagant tots els barcelonins). Franco va ser, ras i curt, un criminal, i no se li ha de donar cap oportunitat per recordar-lo quan les ferides de la Guerra Civil que ell va provocar, segueixen encara sense cicatritzar del tot.

El que em deixa més perplexe és que la genialitat procedeixi d'un grup d'esquerres, guanyador de les dues darreres eleccions generals espanyoles a Catalunya. Una altra formació d'esquerres, ERC, en demana la seva retirada amb arguments semblants als que aquí exposo.

Curiosament, ni el PP ni els Ciudadanos han dit fins ara ni piu en relació a la polèmica, deuen considerar que exposar escultures d'en Franco al carrer és un acte del tot normal, especialmente tenint en compte que ningú en aquest Estat ha demanat mai perdó pels crims del franquisme ni res que se li assembli.

I és que al capdevall, tot això de ser tan cosmopolita i tan ciutadà del món mundial com solen ser-ho els internacionalistes d'esquerres, deu ser molt "guais", però com diu en Quimi Portet:"del cosmopolitisme bleda la gent se'n cansa. Tothom sap que l'Springsteen és de Nove Jersey, no és del món".

"Cosas veredes Sancho" deia el noble Hidalgo Don Quijote de la Mancha.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada