diumenge, 5 de maig del 2019

Estats Units: és l'economia estúpids (II)

Continuant amb la meva darrera entrada, les dades macroeconòmiques dels Estats Units mostren un pols, i una fortalesa econòmica que sembla difícil que s'hagi de trencar a curt termini. I això, és clar, dóna molts arguments al president del país.

A la dada de l'atur que explicava a la darrera entrada, cal afegir-hi la publicació de la dada de creixement del producte interior brut (GDP), en un 3,2% (dades anualitzades correponents al primer trimestre de 2019), superant de forma molt clara les expectatives de consens d'un creixement del 2%.

El mateix pot dir-se del salari hora (que creix en promig fins a situar-se als 27 dòlars per hora), les exportacions, les inversions privades i les inversions en infraestructures (l'àrea metropolitana de Columbus, Ohio està farcida d'obres de rehabilitació i ampliació de les autopistes que connecten la ciutat).

I tot això amb la gran notícia que no hi ha una inflació desbocada, ni de bon tros; la darrera dada coneguda, el dia 10 d'abril, la situa en un 1,9% (promig de 2018 del 2,4% i del 2017, del 2,1%). Creixement sense inflació, el binomi màgic desitjat per a qualsevol economia de mercat, que fa que el president Donald Trump s'ompli més que mai la boca de propaganda populista, que és el que millor sap fer.

La veritat és que aquests darrers dies he estat parlant amb americans sensats (encara que pugui semblar mentida, també n'hi ha) i estàn absolutament espantats davant la possibilitat que a la propera campanya presidencial, de seguir l'economia amb aquestes bones dades, Donald Trump té grans probabilitats de tornar a guanyar.

Seria molt trist, però entenc perfectament els arguments. Al capdevall, el ciutadà de carrer mira com li va a ell i a la seva família, i no tant al país. Si hi ha precarietat, que n'hi ha, i molta, si hi ha desigualtat, que n'hi ha, i molta, si hi ha supremacismes blanc, que n'hi ha i molt, si hi ha mentida i desinformació.....tot això és perdonable (oblidable) al capdevall si la renda mitja de les famílies puja i permet que es pugui gaudir d'unes vacances o anar a sopar a fora o renovar la cuina.....

I amb aquest argument en Donald Trump es va llaurant la reelecció. A dia d'avui, després de la publicació de  les dades macroeconòmiques de divendres els demòcrates estàn desorientats i buscant arguments....


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada