diumenge, 9 de març del 2025

Referendum pel Català a les escoles valencianes: les mentides i manipulacions del PP i VOX

A la dreta extrema que governa amb l'extrema dreta al País Valencià, el referèndum sobre la llengua que els pares havien de triar per a l'escolarització dels seus fills els ha sortit per la culata. 

Normal. No podia passar altra casa quan una pandilla d'ineptes -encapçalats pel seu cantant, vull dir president, ja saben, aquell de El Ventorro-, radicalitzats, incultes i sense cap d'interès de servir al país sinó exclussivament als seus interessos partidistes.

El Conseller d'Educació del País Valencià, José Antonio Rovira Jover, va ser escollit per Carles Mazón amb un doble objectiu prioritari: el primer i més important va ser, literalment: "reduir el greix de l'administració" (així els va anar amb la DANA a l'haver desmantellat el Servei d'Emergències de la Generalitat Valenciana), i el segon, modificar (de fet desmantellar) la llei de plurilingüisme de febrer de 2018.

Amb dos dies de retard, la Conselleria va acabar presentant aquest dijous els resultats del referèndum en el que l'ensenyament en Català s'ha imposat per la mínima (50,5%). No s'ho devien acabar de creure i per això van provar de retardar la publicació dels resultats. L'objectiu del PP i de VOX era clarament la de fer una consulta per tal de desmantellar l'ensenyament en Català amb el suport del que ells es pensaven seria una majoria aclaparadora de ciutadans (segueixen creient que tothom pensa com ells).

D'entrada, i malgrat la polarització que s'ha volgut imprimir des de la Conselleria i el Govern del cantant, la llengua que s'utilitza al País Valencià no deu pas ser un greu problema de convivència quan només han votat un 60% de les famílies que hi tenien dret. Vol dir que 4 de cada deu famílies, malgrat haver-los-ho posat fàcil no van anar a votar, i per tant, ja els està bé com es fan les coses a l'escola pública on ensenyen els seus fills.

I després, els resultats no fan altre que reflexar els usos lingüístics del territori. És a dir, les comarques més tradicionalment catalanoparlants han votat aclaparadorament a favor de l'ensenyament en Valencià: 
Alt Maestrat (94,7%), els Ports (93,2%), el Comtat (87,6%), Ribera Baixa (85,85%) Ribera Alta (80,4%), la Costera (77,1%), la Plana Baixa (75,7%) i la Marina Alta (71,6%). Per provícies els resultats també coincideixen amb els usos lingüístics: Castelló ha votat ensenyar en Català en un 70,5%, València un 57,8% i Alacant, un 34,2%.

Les comarques que han votat molt majoritàriament a favor del Castellà són el Baix Segura (95,2%), el Baix Vinalopó (59,2%), l'Alt Vinalopó (83,1%), Vinalopó Mitjà (74,7%) i l'Alacantí /75,6%).

 

Font: El Temps

El PP no pretenia altra cosa que tenir una excusa per aplicar el segregacionisme lingüístic i òbviament, arraconar el Català de les aules públiques (tal com ja ho està a moltes de les escoles privades valencianes). Així doncs, un altre intent fallit perquè més enllà de les comarques tradicionalment castellanoparlants, s'ha imposat clarament l'ensenyament públic en Català. Tal de bo això deixi l'extrema dreta calladeta durant una temporada llarga, al menys en aquest àmbit. 

Ocupats com estan ara a continuar mentint a Madrid (les declaracions de Jorge Fernández Díaz i Miriano Rajoy Brey a la Comissió d'Investigació de l'Operació Catalunya aquesta setmana que avui s'acaba és d'escàndol, tràca i mocador...menteixen com a veritables professionals, sense ni tal sols despentinar-se) i en gestionar la pluja de milions que els han caigut per a la reconstrucció després de la destrucció causada per la DANA al País Valencià, i de passada, afavorir als amigatxos de sempre, segur que no tornarem a sentir parlar del Valencià durant una temporada llarga. 

Que així sigui.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada