dijous, 13 de març del 2025

McMurdo, Amundsen-Scott i el negacionisme de l'extrema dreta

La primera vegada que vaig sentir parlar de l'estació científica antàrtica McMurdo va ser gràcies a la curiositat intel·lectual del meu fill Adrià, que és una persona àvida de coneixement i una inesgotable capacitat d'aprenentatge. Un vespre sopant em va preguntar, ja que quan vivia a casa ens desafiàvem amb preguntes de tota mena, però en particular de geografia (que ens apassiona a tots dos). McMurdo és una base científica permanent fundada i finançada pels Estats Units.

L'Adrià em va preguntar si sabia quina era l'assentament humà més gran de l'Antàrtida i jo, innocent, li vaig dir que l'Estació Amundsen-Scott (també finançada pels Estats Units), que, a gairebé tres mil metres sobre el nivell del mar, té una població permanent a la zona més al sud  del Planeta Terra. 

Aleshores l'Adrià em va explicar que jo estava equivocat i que la "ciutat" més gran de l'Antàrtida era l'estació científica McMurdo, amb una població permantent que arriba a les 1.258 persones, i que està a 1.100 kilòmetres de l'estació Amundsen-Scott.

Ruta entre les bases Amundsen-Scott i McMurdo

Vista aèria de l'estació científica McMurdo

La contribució científica internacional d'aquestes dues bases, però en particular de McMurdo, és extraordinària. Des de l'inici de les seves operacions el 1956 i l'establiment del programa Antàrtic dels Estats Units (USAP) que gestiona la Fundació Nacional de la Ciència (NSF, en les seves sigles en Anglès), han fet grans aportacions en matèria de canvi climàtic passat i present, contaminació dels oceans, biodiversitat, estudi del cosmos i geologia, entre d'altres disciplines científiques.

Però tot això pot tenir els mesos o fins i tot els dies comptats...

Ara, el de la motoserra i Donald Trump han començat una veritable croada contra la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Agency), que l'ONU considera l'agència climàtica més gran del món. Al més pur estil Elon Musk, 880 empleats de la NOAA (un 10% de la plantilla) han rebut fa pocs dies per correu electrònic, una notificació d'acomiadament. L'agència va ser creada el 1970 pel president Richard Nixon (a qui no s'hagués pas pogut mai titllar de ser un home d'esquerres ans al contrari) i ara el binomi Trump-Musk la vol desmantellar. Gasten massa...

El mostre engendrat per Musk anomentat DOGE (Department of Government Efficiency), Departament d'Eficiència Governamental, vol carregar-se l'agència, que a més a més de titllar-la de supèrflua, la consideren responsable d'una "gran operació per alertar innecessàriament sobre el canvi climàtic molt perjudicial per a la prosperitat futura dels Estats Units".

Aquests personatges estan portant a terme una cacera de bruixes, una purga a bona part del que es considera coneixement científic no partidista que té com a única finalitat el progres de la Humanitat com a tal, en majúscules. La seva ignominiosa ignorància acabarà provocant moltes conseqüències no només als Estats Units sinó al conjunt del Planeta Terra.

Ara McMurdo i Amundsen-Scott estan en perill, en un seriós perill. El que succeirà si le DOGE decideix tancar o deixar sota mínims els pressupostos d'ambdues estacions antàrtiques serà que els investigadors que hi treballen buscaran sortida cap a d'altres països que ja han començat a mostrar el seu interès, com alguns paÏsos europeus o la Xina.

De fet, aquests darrers, els xinesos, s'stan fregant les mans amb les estupideses que l'exaltada estupidesa dels ultraliberals neo-feixistes estan perpetrant. I es que tots dos, agafadets de la mà i de la serra elèctrica, estan anant de victòria en victòria fins a la desfeta final. Esperem que aquesta però, no ens enxampi massa tard.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada