Aquests dies torno a ser als Estats Units en viatge professional, coincidint amb la celebració del Thanksgiving (puc afirmar que dels darrers 10 dies d'Acció de Gràcies, 6 els he passat als Estats Units).
Els dies previs al 28 de novembre són els de més viatges i desplaçaments de l'any al país. Efectivament, Thanksgiving és especial. Molt més celebrat que el Nadal, on només hi ha un dia de festa i pels americans és una mena de "second best".
Aquest 28 de novembre, moltes famílies amb membres repartits al llarg i ample del país es troben aquests dies per a celebrar conjuntament al domicili dels pares o dels avis. Els aeroports estan atapeïts fins a extrems de desbordament, la qual cosa, combinada amb una significativa manca de personal -ho vaig explicar en un blog no fa gaire- (abans d'ahir les ales de dos avions van col·lisionar en un aeroport) converteix volar, especialment aquests dies, en un esport de risc.
Per Thanksgiving es consumeixen 46 milions de galls d'indi (el pic de consum de tot l'any) i és una de les dates on més nord-americans fan festa. Aquest any moltes empreses tanquen el dijous i el divendres i per tant hi ha quatre dies de festa, que molta gent aprofita per viatjar.
Després arriba el Black Friday, ara exportat fins hi tot a les clíniques odontològiques catalanes, però no oblidem que, a l'igual que la celebració del Halloween, va néixer als Estats Units fa molts anys. Les perspectives de consum aquest any, a diferència dels mercats de capitals -i del Bitcoin-, que no paren de pujar des de la victòria de Donald Trump, són més aviat minces. D'una banda la inflació continua afectant la capacitat de consum de molts americans de classe mitja, i de l'altra, hi ha molta incertesa en l'evolució de l'economia nord-americana vistos els anuncis que està fent el senyor Trump en preparació del seu desembarcament a la Casa Blanca el gener de 2025.
Efectivament el seu anunci del virtual desmembrament del NAFTA (North America Free Trade Agreement), similar a la Unió Europea, però entre Mèxic, Estats Units i Canadà, creada el 1992 per eliminar qualsevol restricció al lliure començ entre les tres països està a punt de saltar pels aires. Trump ha anunciat la imposició de taxes del 25% a tots els productes importats de Canadà o Mèxic, invocant que aquests dos països faciliten l'entrada d'immigrants il·legal als USA i que també són laxes a l'entrada de drogues com el fentanil. Si ho acaba fent, l'impacte en tres economies molt interconnectades serà molt significatiu (el 80% de les exportacions mexicanes, per exemple, van als USA).
A més a més, malgrat que ha rebaixat les xifres inicials, també es ratifica en una sobretaxa global a les importacions xineses del 10%.
Això, a la pràctica, suposarà un augment de preus de les importacions que, òbviament, els importadors acabaran repercutint en els seus preus de venda i per tant la inflació pujarà amb tota seguretat, si s'implanten totes les mesures que el futur president està anunciant a bombo i plateret.
Això sumat a la prevista desregulació de les criptomonedes i al programa de retallades a l'administració pública impulsades pel seu nou amic Elon Musk (que va aportar, no ho oblidem, 130 milions de dòlars a la seva campanya) poden provocar efectes que hores d'ara resulten impossibles de predir i menys de quantificar.
Si a tot plegat hi afegim el programa de deportacions massives que vol posar en marxa, és natural que a l'encara primera economia mundial, hi hagi un desconcert que té preocupats als perdedors de les eleccions, però també -cada vegada més- als guanyadors.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada