dissabte, 12 de novembre del 2016

Déjà vu

Ara es veu que ningú no va votar per Donald Trump. Bé, no és ben bé així, sembla més aviat que ningú de la "gent d'ordre" el va arribar a votar. Tothom sembla esquinçar-se els vestits. Sense anar més lluny el dijous, el meu Conseller Delegat em llegeix un post a Facebook d'un companya seva de carrera que és americana: "I wish to go to bed and wake up tomorrow thinking this was a bad dream...".

La xarxa córre plena de comentaris com aquest. Cap dels americans cosmopolites, globals, oberts, formats i amb sentit comú no el debien pas votar. Però ves per on, Trump va obtener ni més ni menys que gairebé 60 milions de vots, en la confrontació més dividida, agressiva i més confrontada de la historia de les eleccions presidencials als Estats Units.

Però siguem honestos: 60 milions de persones el van votar i més de 100 milions ni tan sols es van registrar per anar-hi, tan poc és l'entusiasme que despertava cap dels dos candidats.

Però ara tot són penediments i tot són estirades de cabells. Exactament igual al que va passar el dia després del referèndum del "Brexit" a la Gran Bretanya. No em crec la totalitat dels votants de Trump siguin xenòfobs, islamòfobs, sexistes, masclistes i racistes. Algun deu tenir formació superior, dos dits de seny, i fins i tot una feina tal vegada ben pagada a Wall Street, Napa Valley o Silicon Valley.

Cal entendre que el que majoritàriament s'ha votat ha estat un vot de càstig contra el "establishment" de Washington i de Wall Street, contra la oligarquia dels buròcrates de classe alta i posició acomodada que están ben allunyats dels problemes de la gent real, de la que ha vist perdre el seu "status" en un món cada vegada més digital, cada vegada més global, i cada vegada més post-industrial.

Les fabriques d'ordinadors, telèfons i de cotxes ja no són majoritàriament als Estats Units sino a Àsia, i abans, un obrer del Midwest nord-americà era soldador, mecànic o operari d'una fàbrica, amb sous que els permetien fer real el somni americà. Ara molts d'ells tenen feines precàries i ja no saben ben bé què són ni quin ofici tenen.

S'ha votat també contra una candidata que no ha sabut convèncer els electors de Pennsilvania, d'Ohio, de Florida, de Texas. Sí, molts dels que van votar a Obama creient en el canvi, han vist que aquest o no és possible o els que manen a Washington (la oligarquia dels Clinton des de fa molts anys, entre d'altres).Tal vegada si Sanders hagués guanyat la nominació, les coses haguessin estat d'una altra manera.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada