dissabte, 1 de juny del 2019

Involució creixent als Estats Units (II)

Una altra de les conseqüències d'aquesta onada neo conservadora que semble extendre's com la pols als Estats Units és el canvi radical de la classe política conservadora en relació a l'avortament. Un país que va ser precursor al anys 70 de la defensa dels drets civils i de la garantia universal de les dones del seu dret a avortar està ara virant cap a una posició radicalmente oposada, fins l'extrem que en alguns casos la situació ha girat cap a -de facto- una situació de gairebé prohibició en termes pràctics.

És el cas d'Ohio, que conec particularment bé. El congrés de l'estat acaba d'aprovar una llei aquest passat mes d'abril en virtud de la qual l'avortament esdevé il·legal a partir de la tercera setmana de gestació (el concepte és: "quan hi ha un "cor" que bateja, ja hi ha vida"). La probabilitat que una dona conegui amb exactitud que està prenyada després de dues setmanes és -penso- francament baixa, el que a la  pràctica vol dir que és com si l'avortament s'hagués prohibit.

Això no només ha succeït a Ohio, sinó que casos similars s'han produït a a d'altres estats. Òbviament es tracta d'Estats de majoria republicana. Estats que van votar Donald Trump (i li van donar la victòria) a les darreres eleccions presidencials. De fet, la "persecució" republicana ha crescut aquest 2019 d'una forma difícil d'entendre, com si es tractés d'una veritable epidèmia: Ohio, Missouri, Alabama, Georgia, Missisipi, Arkansas, Iowa, Utah, Kentucky.

El cas d'Alabama (la llei s'ha aprovat aquesta setmana), és especialment palmari. La llei contempla penes de fins a 99 anys de presó, és a dir, cadena perpètua, als metges que la incompleixin. Ni en cas d'incest of de violació l'avortament està permès com a excepció.

Què passarà a la pràctica? D'entrada, algunes d'aquestes lleis no està previst que entrin en vigor fins a finals d'any, i a més a més moltes lleis seran inaplicables si s'hi presenten al·legacions (que s'en presentaran en tots els casos) per part de l'Associació de Drets Civils Nord-Americana i d'altres associacions defensores dels drets civils.

Amb les al·legacions, les lleis quedaran aturades preventivament, fins que la justícia en determini la legalitat. El més probable és que s'acabin declarant il·legals (en bloc) per anar contra la sentència del Tribunal Suprem que va declarar l'avortament legal a tots els Estats Units l'any 1973.

No obstant, el que busquen els legisladors conservadors que han tornat a impulsar lleis anti-avortistes és precisament que el Tribunal Suprem (ara de majoria conservadora) es torni a pronunciar amb l'esperança que l'acabin prohibint.

L'onada conservadora és veu reforçada, és clar, per les polítiques que està impulsant el president Trump, que estan tenint com a  conseqüència uns aires d'involució sense precedents als Estats Units a les darreres dècades.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada