dimecres, 8 de maig del 2024

Més anacronismes electorals

És una evidència que la realitat va molt més de pressa que les lleis, i que en un món tan canviant com l'actual, on la intel·ligència artificial evoluciona gairebé a ritme setmanal, les prohibicions informatives basades en fronteres nacionals, no tenen cap mena de sentit. És com posar portes al cel.

La LOREG (Llei Orgànica Electoral General), que va entrar en vigor el 1985, prohibeix (article 69.7) la publicació i difusió d'enquestes electorals a l'Estat Espanyol en mitjans de comunicació els cinc dies abans de les eleccions. En el cas que ens ocupa, des de dimarts 7 de maig, és a dir, avui.

Aquest és un anacronisme, que no existeix a d'altres països d'Europa ni de la resta del món, fa que els mitjans de comunicació espanyols no les puguin publicar, tot i que la llei no diu res de poder fer sondejos (que els partits continuen fent).

I és en aquest context que el Diari d'Andorra es posa les botes cada vegada que hi ha eleccions a Espanya i a Catalunya. Avui mateix, aquest rotatiu ha publicat un sondeig (que es renovarà cada dia fins dissabte). No es poden posar portes al cel, ni a Andorra.

I ja que parlem de sondejos, doncs parlem-ne amb les dades més calentes. Ja sabem que al món en general, i a Espanya en particular, la demoscòpia és una tècnica cada vegada menys fiable, però sí que sembla que en les darreres enquestes s'apunten algunes tendències:


Si, com apunten els darrers sondejos (no només el del Diari d'Andorra), hi ha una tendència de creixement de Junts, una estabilització a la baixa del PSC i una consolidació a la baixa d'ERC, la repetició de les eleccions és a la cantonada.

De fet, fonts autoritzades m'explicaven ahir que la contractació que ha fet la Generalitat del l'empresa que s'ocupa de part de la informàtica electoral ja contempla un horitzó temporal que inclou una eventual repetició de les eleccions. I si això succeeix, tornarem als anacronismes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada