Que la Intel·ligència Artificial (AI) ha arribat a les nostres vides per a quedar-s'hi sembla, hores d'ara, una evidència gairebé palmària. Que això sigui bo o dolent dependrà de molts factors, fonamentalment del marcs regulatoris, de les eines de control que s'hi apliquin i d'un cert nivell de consens respecte l'ús per part de la Comunitat Internacional.
És innegable que la Intel·ligència Artificial és un camp de coneixement i de progrés i que utilitzat adequadament pot aportar molts avantatges a la humanitat. Segurament els detractors argüiran que acabarà amb milers de llocs de treball. Cert, però segur que en crearà molts d'altres. I si fem un repàs molt breu a la història de l'ésser humà des que va començar la Revolució Industrial a Anglaterra al darrer quart del Segle XVIII, s'han perdut milers, milions de llocs de treball des que els telers van substituir els artesans que cosien a mà, i al final això va acabar comportant la reducció del temps de treball i una millora de la qualitat de vida.
Això mateix pot aportar la Intel·ligència Artificial, però amb un marc de control que permeti d'una banda conèixer quan s'ha utilitzat i quan no, i d'altra banda que es tingui en compte no vulnerar els drets d'autor i la propietat intel·lectual dels "humans" que han dedicat moltes hores a crear continguts, sia científics, tècnics o artístics (aquí hi ha un punt de debat molt interessant respecte a com -és a dir, amb quin material- s'entrena la AI...però això serà motiu d'un altre article).
Òbviament, el tema és d'una profunditat i d'un abast impossible de tractar adequadament en un humil article d'opinió però sí que em crida l'atenció el mal ús que se n'està fent -d'altra banda com de tota tecnologia incipient i sense un marc regulatori adequat-. Aquests dies, fent recerca, n'he trobat un d'extraordinari que il·lustra de forma molt clara una part del problema.
L'any que acabem de deixar, 2024, un bibliotecari de Londres i -tal com ell s'anomena- investigador ocasional, Andrew Gray, va analitzar cinc milions d'articles científics publicats a revistes de reconegut prestigi mundial. I va trobar un patró de repetició de paraules que en una majoria d'articles es repetien més del que seria normal (i en tots ells) el que suggereix -com a mínim- una utilització del CHATgpt per a redactar, o pulir els seus articles.