divendres, 28 de febrer del 2025
Impressions de Xina 2025 (2)
dimecres, 26 de febrer del 2025
Impressions de Xina 2025 (1)
Una dels aspectes de geopolítica que més m'ha cridat l'atenció aquestes primeres setmanes de l'any 2025 ha estat el baix perfil que ha mantingut la Xina des de la presa de possessió de Donald Trump com a president dels Estats Units. A un president narcissista, histriònic i poc respectuós amb els processos democràtics, se li contraposa un president gens respectuós amb els processos democràtics però de to discret i d'una gran prudència en les seves declaracions que no aixeca el to de veu ni té cap sortida d'estudi malgrat els terratrèmols que genera Donald Trump i la seva histriònica cort de personatges.
Acabo de tornar d'un viatge professional a la Xina (país que visito de forma regular des de l'any 2005, amb la sola interrupció del període de pandèmia, del 2020 al 2022 - més de 20 vegades) i puc afirmar que els canvis es succeeixen a una velocitat de vertigen. De fet no fa tant que hi vaig ser abans d'aquest viatge (juny 2024) però a la Xina tot passa de forma molt ràpida.
Hi ha dues coses que m'han sorprès profundament en aquest desplaçament i que he percebut amb més intensitat que mai abans en cap dels meus viatges previs.
La primera és la gairebé "total independència" de les targetes de crèdit occidentals. Si fa tan sols uns anys VISA era un dels mitjans de pagament més comuns al país juntament amb el diner amb metàl·lic, això ha canviat dramàticament en molts pocs anys. Avui dia a la Xina, el diner en metàl·lic pràcticament ha desaparegut de la circulació, i les VISA són acceptades de forma majoritària en hotels, però no en molts altres establiments. Avui el que es porta és Alipay i WeChat, que acaparen la gran majoria de les transaccions. Totes dues formes de pagament es basen en un codi QR i tothom, i quan dic tothom vull dir tothom, grans i joves, les fan servir de forma majoritària per a qualsevol mena de pagament de baix import. Fins l'extrem que em confirmaven alguns dels meus amics allí que fins i tot els captaires demanen almoina per telèfon i les ànimes caritatives que estan disposades a donar ho fan mitjançant la seva aplicació WeChat acostant codi QR amb codi QR.
En aquest darrer viatge, la primera nit a Xina vam anar a sopar a un restaurant a Wuxi (una ciutat prop de Shanghai, al costat del llac Taiju) d'uns 7,5 milions d'habitants i amb una gran quantitat d'indústria. L'anècdota és que els quatre del grup vam acabar petant en un restaurant de HotPot (era tard i no vam trobar res més obert) i en asseure'ns vam constatar ser, amb diferència, els més grans de tot el local. Ens vam fer entendre com vam poder (via traductor del WeChat) però cal reconèixer que vam sopar molt bé.
El problema va venir a l'hora de pagar. No acceptaven VISA i cap dels 4 portàvem diners en metàl·lic. Per fer curta uns història llarga vaig acabar deixant com a dipòsit un bitllet de 100 dòlars - que cobria sobradament l'import del sopar- i la condició de tornar l'endemà amb Yuans.
Va ser l'endemà quan parlant amb amics xinesos vaig descobrir que des de l'any passat, al meu compte We Chat (el tinc des de fa molts anys i és imprescindible per a fer negocis a la Xina) hi podia associar una targeta de crèdit. Ho vaig fer de forma immediata i les proves de compra que vaig fer, en un supermercat, van funcionar bé.
dimarts, 25 de febrer del 2025
El món d'ahir
En aquest article manllevo el nom d'un llibre excepcional que estic acabant de llegir aquests dies i que va escriure un dels escriptors més brillants de finals del Segle XIX i principis del Segle XX, Stefan Zweig. Es tracta de la seva autobiografia "El món d'ahir: Memòries d'un europeu" (Quaderns Crema, 2001).
Zweig, austríac jueu fill d'una família burguesa el pare del qual era un gran industrial tèxtil, va excel·lir en novel·la, poesia, teatre, traducció i biografies. Va nèixer a Viena el 1881 i es va suïcidar juntament amb la seva dona, al Brasil, el 1942 desesperat per la creença que el nazisme acabaria dominant el món. Li va faltar una mica de paciència per veure la caiguda de Hitler, però és cert que va viure un dels periodes més convulsos de la història d'Europa: la Primera Guerra Mundial, el període d'entre guerres i l'esclat de la Segona Guerra Mundial.
Zweig era un intel·lectual, pacifista convençut i sobre tot, sobre tot, un profund defensor de la identitat i la cultura europees en el sentit més ampli. Va saber explicar de forma clarivident com unes societats riques i cultes com l'austríaca, la francesa, la belga, l'alemanya, la rusa i l'anglesa van ser capaces de passar en un període ridícul de temps, de la més absoluta prosperitat i civilització a l'exaltació dels nacionalismes expansionistes que van provocar l'adveniment de la Primera Guerra Mundial.
Faig referència a l'autobiografia de Zweig perquè el que relata en el seu llibre s'assembla perillosament al que està passant aquestes darreres setmanes, des de -parafrassejant en John Carlin a La Vanguardia- la coronació de Donald I, rei dels Estats Units.
Té raó Zweig quan escriu que societats pròsperes i consolidades poden canviar radicalment en un període de temps tan curt que ni tan sols tenim temps d'adonar-nos-en. I el paral·lelisme amb el que està passant avui en dia és evident. Si algú els hagués explicat fa tan sols sis mesos que persones riquíssimes com l'Elon Musk estaria fent la salutació nazi en una convenció de partits d'ultra dreta ens hagués semblat impossible. O que les aliances tradicionals del món occidental es farien miques en tan sols unes setmanes. La trobada d'ahir dilluns entre el president de França, Emmanuel Macron i Donald I dels Estats Units n'és un exemple palmari. Fins i tot a la roda de premsa van saltar guspires. Els antics aliats des de la fi de la Segona Guerra Mundial són ara pràcticament adversaris. Vaig assistir ahir atònit a la votació del plenari de les Nacions Unides en el que es va aprovar una resolución sobre la guerra d'Ucraïna que denunciava l'agressió russa. La moció es va aprovar per 93 vots a favor, 65 abstencions i el vot en contra de 18 països.
És inexplicable i incomprensible (en la mentalitat del món "d'ahir") que la resolució tingués el vot en contra de Rússia i els seus aliats (naturalment) però també el d'Estats Units, Hungria o Israel.
Democràcies consolidades legitimant règims autoritaris. Negociacions per la pau a Ucraïna celebrades a l'Aràbia Saudita (país que elimina descaradament periodistes opositors a Turquia amb tota impunitat) sense la participació de les parts més implicades (la pròpia Ucraïna i la Unió Europea):
Una Unió Europea que ha passat en 4 setmanes de ser soci preferencial dels Estats Units a ser completament ignorada i menystinguda per un president narcisista i hiperactiu que vol cobrar a Ucraïna l'esforç de guerra en forma de minerals, que vol conquerir per la força Groenlàndia, que vol muntar resorts turístics a Gaza després d'òbviament fer una neteja ètica i proposar l'expulsió dels Gazatís de la seva terra...
Són temps convulsos en els que, de moment, tot està encara en el món de les paraules, de les declaracions i dels gestos teatrals de dos pallassos que segurament la història jutjarà, però no és menys cert que, a l'igual que va passar amb l'inici de la Primera Guerra Mundial que tan bé relata Stefan Zweig, una petita guspira pot encendre una flama que acabi cremant-ho tot.
Les noves oligarquies ja no són de dretes o d'esquerres, són aquí per defensar només els seus drets i els seus privilegis. Amb total desvergonyiment i manca d'escrúpols s'intercanvien una serra mecànica en una convenció de neofatxes als Estats Units en la que hi conviden a paràsits com el nostrat Santiago Abascal de VOX.
Com explicava en Toni Soler a l'Ara en el seu article de diumenge passat, "les noves dretes han après a victimitzar-se. I així combinen el seu tradicional individualisme ("fora l'Estat de la meva butxaca") amb la defensa d'un intervencionisme radical en qúestions que no tenen a veure amb l'economia (religió, sexe, gènera, raça, valors)".
El principal problema però, és que aquests individus i molts dels partits que els recolzen han aconseguit els vots d'una massa cada vegada més gran de ciutadans que canalitzen el seu vot de protesta (contra la inseguretat, la inmigració, la pèrdua de poder adquisitiu, la manca de feines amb salari digne, la manca d'habitatge,...) confiant en els cants de sirena d'uns irresponsables i incendiaris que són capaços de començar una tercera guerra mundial només per demostrar que tenen més pebrots que ningú.
dilluns, 10 de febrer del 2025
Gaza "Ciudad de Vacaciones": Netejes ètniques i d'altres frivolitats
Escrivia la setmana passada en Carlos Zanón a La Vanguardia: "No tenen cap mena de pudor. Tampoc no tenen por" en un article que titulava "Gaza, lloc de vacances". Tot plegat és tan al·lucinantment irreal que sembla mentida. Fa només uns quants anys, jo mateix hagués dit que tot plegat es tractava de "fake news", una mena d'innocentada que els mitjans publicaven cada 28 de desembre.
Però no. És veritat. Fa vergonya llegir-ho i veure-ho (als que ens queda un dit de dignitat) perquè no pot ser més real. Així és la nova era que acaba de començar. L'adveniment de l'any 1 de Donald Trump i el seus acòlits, oligarques tecnològics i extremistres sense escrúpols. Tot per la pasta i pels privilegis d'una casta que se sap (no s'ho pensa, n'està convençuda) per damunt del bé i de mal.
diumenge, 9 de febrer del 2025
Pere Costa Casellas: In Memoriam
diumenge, 2 de febrer del 2025
La guerra dels aranzels
Donald Trump ho ha tornat a fer.
En una de les zones més interconnectades del Planeta Terra, el NAFTA (acrònim que respon a North American Free Trade Association) que es va acordar entre Canadà, els Estats Units i Mèxic, el 1992 i es va implantar el 1994 acaba de pasar a millor vida.
El Juliol del 2020 aquest acord va ser remplaçat per un de molt semblant, l'USMCA (United States, México and Canada Agreement), que a la pràctica era el mateix ja que l'essència d'aquest acord era que no hi havia cap mena d'aranzel d'importació o exportació per a la majoria de productes que es comencialitzaven entre els tres països.
Aleshores, quan es va signar, també governava un republicà a la Casa Blanca (George W. Busch), però eren anys en el que els polítics eren encara polítics dels de la vella escola, i la paraula donada i l'interès general tenien un sentit que avui malauradament han perdut.
El senyor Donald Trump acostuma té tres atributs que domina amb molta perícia i mestratge, i amb l'edat, i la radicalització, aquests van a més:
- Menteix descaradament i sistemàticament i sense el més mínim rubor
- Barreja amb molta facílitat peres i naps, causes i conseqüències
- No té ni la més remota idea del que són economies interconnectades.
dissabte, 1 de febrer del 2025
Mancances als aeroports nord-americans i Donald Trump: un cocktel explosiu
El mes de Setembre de 2023, és a dir, fa un any i quatre mesos, ja vaig advertir al meu blog de la greu crisi de controladors aeris que hi ha als aeroports dels Estats Units. La cosa és, al meu parer, tan greu, que hi vaig dedicar dos articles, que vaig titular: Quan anar en avió és un esport de risc (Primera part i Segona Part).
En aquests articles, acabava concloent (i jo ho he viscut bastant d'aprop) que els aeroports dels Estats Units estan amb infradotació de personal a les torres de control (només 3 dels 313 aeroports que hi ha al país tenen el número de persones que recomana la FAA (Federal Aviation Authority)), i que això, només el juliol de 2023 va a acabar provocant el que es coneix com a "quasi accidents", en un número de 46, molt i molt alt.
Exemples de quasi col·lisions a 3 aeroports dels Estats Units entre gener i febrer de 2023. Font: NYT
Òbviament l'accident que ha tingut lloc aquesta setmana a l'aeroport de Washington Ronald Reagan, en el que un helicòpter militar "Black Hawk" ha col·lisionat amb un Bombardier CRJ700 d'American Eagle (filial d'American Airlines), un tipus d'aparell de capacitat petita que es va servir molt per a vols regionals i que jo agafo molt sovint quan sóc allí. ha tingut lloc com a conseqüència d'una errada humana i, mentre la FAA fa la seva feina d'investigació, tot apunta que l'accident va tenir lloc degut a manca de personal a la torre de control, una vegada més.