dijous, 13 de maig del 2021

Els límits del negacionisme

Els esforços de l'administració Nord-americana per a vacunar la població són ingents, titànics. El ritme és trepidant, i Biden s'ha proposat obtenir la immunitat de grup quant abans millor, en qualsevol cas, abans de mitjans de Juliol. A dia d'avui, amb un ritme de vacunació que supera l'administració de 2,16 milions de dosis per dia, el 46,6% de la població (a títol de recordatori, el tercer país més poblat del Planeta, després de la Xina i la India), ha rebut com a minim una dosi, i el 35% ja té les dues dosis.

Així doncs, amb disponibilitat de vacunes de fabricació pròpia (Pfizer, Moderna i Jansen) el ritme de vacunació s'ha anat accelerant en línea amb els plans de l'administració Biden. Les xifres de la pandèmia als Estats Units milloren dia a dia (ahir es van reportar "només" 848 morts i 35.538 nous casos). A l´Índia per exemple, es van reportar 4.120 morts en un sol dia (+40%) i 362.727 nous infectats, 10 vegades més que als Estats Units.

Només hi ha un problema. Però no és un problema menor. Els negacionistes.

Una part no gens menyspreable de la població (en particular un col·lectiu de persones grans, blanques i molt conservadores i sobre tot del Sud del país) està en contra que els posin la vacuna ja que pensen que tot plegat forma part d'un complot. En línia amb les idees d'en Miguel Bosé: les farmacèutiques ens volen mal.

A grans mals, grans remeis. Quan un país té els recursos que calguin si hi ha un propòsit es fa tot el que sigui necessari per tal de "comprar" els negacionistes.

L'exemple més clar al tenim a Ohio, al Midwest, estat que conec molt bé perquè m'hi he passat molts dies els darrers quatre anys de la meva vida. Políticament, Ohio és un estat xarnera, que vascula entre conservadors i demòcrates segons els anys i els candidats que s'hi presentin. A les presidencials de novembre de l'any passat, el guanyador va ser en Donald Trump.

El governador Mike DeWine, un conservador moderat i amb molt sentit comú, no vol que la immunitat de remat se li escapi de les mans al seu estat, per això ofereix un "petit" incentiu per la gent que es vacuna.

L'incentiu consisteix en cinc sortejos d'un milió de dòlars cadascun per a les persones que es vacunin. El primer tindrà lloc el 28 de maig i els quatre restants els caps de seaman successius. Ho han llegit bé. No és ni una innocentada ni una exageració. Un canal de televisió local de Columbus ho ha confirmat avui. Si a l'estat de Washington s'ofereixen cerveses a canvi de la vacuna, a New York es regalen entrades per a esdeveniments esportius i a Memphis es sortegen cotxes de models Chevrolet i Nissan, a Ohio es sorteja un milió de dòlars. 

Tot sigui per la causa. Per a ser admès al sorteig només cal ser major d'edat, resident a Ohio i haver rebut com a mìnim, la primera dosi de la vacuna.

La mesura es podrà qüestinar tot el que es vulgui, però hem de reconèixer que és un poderòs incentiu a la vacunació fins i tot per al més negacionista dels negacionistes. 

És l'avantatge de disposar de tecnologia pròpia i sobre tot, sobre tot, de no tenir restricciones pressupostàries.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada