diumenge, 29 de maig del 2016

Brexit: un referèndum molt perillós

Conclosa la consulta sobre el monument de Tortosa al bell mig del riu Ebre (amb el resultats que ja vaig vaticinar, victòria contundent dels que van votar per mantenir el monument-), la votació que més m'interessa ara no és la de les eleccions espanyoles del 20 de juny -mai unes eleccions espanyoles no m'havien arribat a interessar tan poc- sino la del referèndum de Gran Bretanya.

És tracta d'un referèndum que obeeix a una promesa electoral del primer ministre britànic, David Cameron i que tindrà lloc el dimecres 23 de juny de 2016, i que proposa una pregunta que no deixa marge per dubtes: Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?

Avui, llegint en Josep Ramoneda a l'Ara, el filòsof explica que segons els FMI, un dels grans potencials pols de desestabilització econòmica mundial pot ser el "Brexit". De fet, és "un dels quatre" juntament amb el calendari electoral europeu i americà, la crisi dels refugiats a Europa i l’amenaça terrorista.

Òbviament, tots aquests elements tenen un gran impacte en la "confiança" dels inversors i dels "que manen de debò", que el que esperen és que el mantingui el status quo, no perquè els importi ni gens ni mica la qüestió de fons, però sí perquè suposa una estabilitat que no posa en perill els seus diners (o al menys no el posa en perill per causes alienes a la seva capacitat de control).

El Brexit no està gens clar com acabarà. El govern conservador britànic en defensa la permanència per les raons esgrimides (per evitar un salt a allò desconegut: com es fa? quin impacte en l'economia britànica tindrà? Com seran les relacions posteriors amb la UE?...) però no està gens clar què és el que passarà. Al setembre del 2014, els escocesos van votar quedar-se al Regne Unit per un marge suficient, un 55% versus un 45%. El vot de la por va ser en aquell cas molt decisiu.

Aquí, les enquestes estan frec a frec. De fet, el "Think Tank" Open Europe (http://openeurope.org.uk/today/open-europe-alert/), un dels grans, que manté una posició escrupulosament neutral en relació al referèndum i en publica les darreres enquestes disponibles sobre intenció de vot. Les darreres són molt explícites respecte de la divisió d'opinió: un 41% votaria suposasament SI, un altre 41% votaria NO, un 13% encara no han decidit i un 4% manifesta que no votarà. Hi ha doncs empat tècnic, i els que suposadament semblarien més europeistes, els més joves, han de registrar-se específicament per a poder votar (si no ho han fet mai abans) i ho han de fer abans del dia 7 de juny.

Tot plegat molt complicat i de molt difícil vaticini. Encara no vull mullar-me del tot però si hagués de pronunciar-me avui, diria que finalment el vot de la por (que no el del sentit comú) tornarà a imposar-se i per un molt estret marge, guanyarà el SI (mantener-se a la UE).

Crec que encarem tres setmanes apassionants on caldrà seguir les campanyes de ben a prop. Com a Europeus, ens juguem en aquests referèndum molt més que no pas ens pensem.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada