Confesso que des de "El día del Chacal", no havia llegit mai més res d'en Forsyth, i d'això fa tant i tant de temps que recordo molt més la pel·lícula que se'n va fer l'any 1973, dirigida per en Fred Zinnemann (extraordinari Edward Fox en el paper de Chacal), infinitament millor que la que a posteriorir van protagonitzar Bruce Willis i Richard Gere ("The Jackal", 1997).
No fa gaire, per matar el temps en un aeroport britàtic vaig comprar la seva darrera novel·la: "The Kill List", (The Random House Group, Londres) www.transworldbools.co.uk, i la veritat és que Forsyth té una gran capacitat d'atracció, i té aquella capacitat addictiva que només tenen els grans narradors d'històries que et mantenen enganxat al llibre fins la que son t'acaba tancant els ulls.
"The Kill List" a més a més és una novel·la que té, en la meva opinió dues grans virtuds. La primera és que en la preparació de la trama argumental pròpiament dita, i com a part de la mateixa, Forsyth fa una exhaustiva feina de documentació (abans de ser novel·lista d'èxit va ser durant molts anys periodista d'investigació) sobre l'obscur món dels serveis secrets nord-americans -i en molt menor mesura els britànics-, i en la primera part del llibre (Part one: Assignment) dóna gran quantitat de detalls sobre el marasme de grups d'operacions especials que conformen un part de l'estructura militar nord-americana, mig coneguda, mig secreta, a cavall entre la CIA, el Pentàgon i els Marines.
Aquesta part més històrica té el valor de desvelar com i per què es va crear un exèrcit secret quan el macabre Donald Rumsfeld va ser nomenat Secretari de Defensa dels Estats Units a principis dels anys 2000. El llibre explica que l'any 2012 als Estats Units hi havia més de 850.000 persones treballant pels serveis secrets i activitats contra-terroristes repartides en 1.200 organitzacions governamentals (entre les que destaquen els J-SOC o els SEALS -els que es va carregar l'Osama Bin Laden-) i 2.000 agències de seguretat privada.
La segona és que si bé de forma novel·lada, explica amb gran versemblança com actúa i com es mou el món de l'integrisme islàmic, i fa un molt ben trabat recorregut pels grups islamistes des de Pakistan fins a Somalia.
Només un però, la previsibilitat del final, que en certa manera es potn anticipar amb molta antel·lació. Malgrat això, cal racalcar que la manera com lliga els arguments i el tempo que dóna a la narració és la d'un escriptor consagrat. "The Kill List" és un "divertimento" molt recomanable, de poder ser en anglès.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada