El "Diari de Girona" d'avui porta una notícia que reforça la idea americana que diu que "qui vol quelcom ha de lluitar per aconseguir-ho i ho acabarà fent si hi posa les ganes suficients". A la pàgina 3, destacada com a "tema del dia", la notícia explica el contracte que "Bionatur Biotechnologies", empresa fundada per l'empresari gironi Pere Costa Casellas, ha firmat amb Xina per a eliminar completament les emissions de diòxid de sofre (SO2) de l'atmosfera xinesa. Sense dubte aquesta és una gran notícia, per moltes raons.
Conec molt bé en Pere Costa, ja que vaig treballar al seu costat, quan ell era el co-propietari i director general de "Biocentury" (actualment "Bicentury", propietat del holding alimentari "Agrolimen") gairebé deu anys. Durant l'etapa que vam estar junts, l'empresa va assolir una dimensió que li va permetre a en Pere rebre una oferta de compra per part d'Agrolimen, dirigida aleshores per l'empresari Artur Carulla. En Pere Costa va acabar venent Biocentury l'any 2004.
Alguns haguéssin destinat els diners rebuts per la venda de Biocentury a gaudir de la vida i a dedicar-se al "dolce far niente" fins a la fi dels temps (ho podria haver fet perfectament). Però no. En Pere va preferir més reinvertir-los en un altre projecte. És el cuc que, per sort, els grans empresaris porten a l'ADN. No saben estar quiets, però això acaba redundant en benefici tan directe com indirecte, de la comunitat.
En Pere Costa ha invertit a Bionatur Biotechnologies 15 milions d'euros, que és aviat dit. Recordo quan fa 7 ó 8 anys em parlava d'un incipient projecte que, de funcionar, li permetria eliminar els elements contaminants dels llots tòxics que l'Administració va encarregar treure del pantà de Flix, desprès d'anys i anys de vessaments incontrolats per part d'Ercross. Aleshores allò em va semblar gairebé ciència ficció, però en Pere és tossut i quan fica la banya en un projecte, no la treu fins que és un complet èxit o un fracàs absolut.
El projecte de descontaminació de l'embassament de Flix és un dels més ambiciosos d'Europa en el seu àmbit (240 milions de cost, amb participació directa i finançament de la Unió Europea), i ha estat un gran èxit de Bionatur. Vaig dinar amb ell fa un parell d'anys i em va parlar del projecte de descontaminació atmosfèrica basat en l'eliminació del diòxid de sofre, també em va semblar un projecte-ficció, i avui, en obrir el diari he quedat impressionat. Bionatur, constituïda al 2005, dóna avui feina a més de 100 persones. Em recorda l'aventura de Biocentury, que en Pere va fundar aconseguint els diners de la venda de la seva casa de Banyoles, i instalant-se en una petita nau industrial a Vilablareix.
Em trec el barret. El meu reconeixement cap a persones i iniciatives d'una valentia fora del comú.
Voldria fer algunes correccions en alguns aspectes que vostè apunta al seu blog, i segurament derivades del fet que basa els seus comentaris en informacions de diaris que no contrasten la informació (molt sovint editen notes de premsa que envia el propi interessat).
ResponElimina1. El Projecte de Flix només està parcialment adjudicat a Bionatur. La gran part del negoci se la va endur una altra empresa, que per cert ha denunciat formalment a Bionatur per haver copiat el disseny dels seus filtres
2. Bionatur EN CAP CAS dóna feina a 100 persones. Una senzilla consulta a l'informe fiscal de l'empresa diu que hi treballen menys de deu persones, i tanmateix l'evolució de nombre de treballadors en els darrers deu anys ha estat escassa o fins i tot nul·la
Disculpi si faig servir el seu bloc per escriure aquest comentari, però em sembla adequat poder donar un altre punt de vista (basat en xifres i realitats) en contraposició al que dóna la part interessada.