No he entès mai el motiu pel qual hem de canviar d'hora dues vegades l'any. M'ho han explicat diverses vegades. Ho he llegit cada vegada que s'acosta la data i francament o sóc molt curt per tot el que està relacionat amb la física o es que tal vegada la cosa no està tan clara.
Puc entendre que fa cinquanta, cent anys, la cosa pogués tenir una certa justificació, quan la humanitat vivia amb el sol i dormia amb la lluna, amb la qual cosa, amb l'anomenat horari d'estiu, es gaudia d'una hora més de llum solar.
No obstant, en ple Segle XXI no veig l'avantatge de trasbalsar el són i el cos un sol dia per un hipotètic estalvi que, al menys en el meu cas, no he gaudit mai. El canvi d'horari i l'hora més de llum de la que es gaudeix fa que les fàbriques o les oficines estalvïin electricitat apagant els llums? L'aire condicionat (la més gran font de despesa energètica durant l'estiu) deixa de funcionar durant aquesta hora més de llum)? És tan important l'estalvi domèstic d'energia elèctrica durant aquesta hora en que, suposadament, les economies domèstiques no han d'encendre els llums?
M'agradaria que algú m'ensenyés un estudi rigorós en el que es demostrés de forma fefaent aquest gran estalvi que es genera. Hi ha moltes veus qualificades discordants i no acabo de concloure que ningú estigui del tot d'acord amb la justificació del canvi d'hora.
No serà una simple qüestió de costum que fa que, per una pura convenció, continuem canviant d'hora senzillament perquè tots els veïns del nostre entorn ho fan? A vegades les coses són molt més simples del que semblen. Quan els europeus tornem a recuperar el sentit comú, ens hauríem de tornar a plantejar moltes coses, entre d'altres, el canvi d'hora.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada