El resultat de eleccions presidencials als Estats Units m'ha obert una escletxa a l'esperança de que, malgrat tots els malgrats, la democràcia continua essent el menys dolent dels sistemes polítics, i que els anglosaxons, que com tots els pobles, tenen coses bones i d'altres no tant, segueixen anant unes quantes passes endavant en matèria, justament, de democràcia.
Si fa uns dies retratava en aquest mateix blog el perfil dels donants de cadascun dels partits, que deixaven clarement marcades les cartes de a qui recolza de veritat el capital, ara podem aplicar el mateix al perfil dels votants.
És obvi que la dreta de tota la vida, blanca i amb mitjans (els membres d'un acrònim encunyat els anys 80, els WASP - white anglo saxon people), cada vegada més reaccionaria, i en molts casos més allunyada de la realitat, no ha sabut interpretar bé les dades demoscòpiques; en altres paraules, l'estratègia de campanya ha estat nefasta, per a fer rodar caps immediatament (desconec hores d'ara si ho han fet o encara no). Probablement la influència del Tea Party ha contribuït de forma molt negativa al resultat electoral del Partit Republicà.
La victòria d'Obama ha estat finalment aclaparadora, tan el vots electorals com en vots absoluts. La causa ha estat, malgrat un primer mandat d'Obama no gens galdós en relació a la immensa majoria de promeses electorals que va fer (reforma de la llei d'immigració, reforma de la seguretat social, creació de llocs de treball), fonamentalment demogràfiques. La dreta ha menyspreat de forma absolutament temerària el poder del poble real.
Els Estats Units ja no és, afortunadament, un país WASP, sino que és un poble de mestissatge, en el que la influència de moltes races, llengues i religions està conformant una nova visió del país. Enrera quedarà per sempre més el despreci que el candidat Romney expressava per aquell 47% del poble nord-americà que, directament o indirectament ha percebut de l'Estat algun tipus de subsidi. Romney i els seus van mostrar la seva cara més sincera i més elitista a la campanya electoral: el poder dels diners, entre d'altres, per sobre de qualsevol altra consideració. El resultat? Els estrategues de campanya dels Republicans encara es deuen estar maleint els ossos.
Les minories han votat a favor d'Obama: els hispans, els negres, els assiàtics (i això malgrat els incompliments), com també ho han fet les dones, l'Amèrica urbana i els joves. Una nova Amèrica que demogràficament està prenent el relleu de l'Amèrica anglosaxona, i això, a les urnes s'ha notat. El votant republicà, és home, blanc, gran i rural: el mirall d'un país que ja no és ni de bon tros el dels anys 60 del segle XX, quan els negres encara no tenien dret i els hispans no havien arribat.
Ha començat una nova era als Estats Units, i crec que és el millor que li podia passar al món. Veurem ara com reacciona el Partit Republicà: serà interessant fer-ne un seguiment proper.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada